Oppgradering av PC - en barnelek

Mange sitter på litt slappe PCer som er rundt 3-4 år gamle, og vurderer å kjøpe ny maskin. Husets 9-åring valgte å oppgradere i stedet.

Oppgradering av PC - en barnelek
Publisert
Sist oppdatert

De som kjøpte en rimelig PC for noen år siden har sannsynligvis hatt stor glede og nytte av kjøpet. Her i huset har vi hatt en slik maskin på barneværelset, som i tillegg til spill og DVD også brukes til epost og surfing.

Maskinen har hatt en Celeron 333 MHz på et hovedkort med integrert grafikk fra ATI. Etter hvert som gutten har fått sans for spill med mer action og større krav til grafisk ytelse, holder den maskinvaren ikke lenger mål.

DVD-avspilling har heller ikke vært mye å skryte av, med til dels svært hakkete sekvenser.
I tillegg har hjemmelagde videoer med webkamera også en lei tendens til å fylle opp den gamle harddisken på litt over 7 GB.

Maskinen trengte rett og slett ny innmat.

Oppgradering av PC - en barnelek


Ny PC eller oppgradering?

Hvis du ikke er redd for å skru og konfigurere, så er det billigst å oppgradere. Hvis du ikke har sans for dette er det like greit å kjøpe ny PC og selge eller gi bort den gamle. Men vi har definitivt sans for å skru og konfigurere, og tenkte at gutten også kunne få delta i prosjektet. Han syntes det var greit, selv om han var litt skeptisk til å begynne med.

Komponentvalg

Oppgradering av PC - en barnelek


Vi hadde i utgangspunktet bestemt oss for at prosessoren skulle være en Athlon, av økonomiske grunner. Valget falt på en XP 2000+, siden denne scorer høyest på pris/ytelse akkurat nå.

Så var det hovedkort og grafikkort.

Vi fant ut at et hovedkort basert på nVidia nForce hadde mye for seg. Her får vi både integrert grafikk med helt kurant ytelse, lyd med S/PDIF ut og støtte for Dolby Digital, mulighet for 6 USB-porter og 100 Mbit nettverk. Det var i grunnen alt vi trengte.

Skulle det være behov for raskere grafikk, er det en AGP-kortplass på dette hovedkortet.
Grafikken er altså mulig å oppgradere, selv om vi tviler på at det blir behov for dette.
Vi valgte derfor et Asus A7N266-VM som er i MicroATX format. Det har likevel 3 PCI-plasser, hvis det skulle være behov for tilleggskort, for eksempel FireWire eller USB 2.0

Vi bestemte oss også for 256 MB minne.

Alt ble bestilt på nettet og ble levert på døren et par dager senere.

Resten av komponentene hadde vi liggende. Det var en kjøler fra Titan med plass for 80 mm vifte, og en 60 GB 5400 RPM harddisk fra Maxtor, som nylig ble erstattet av en større og raskere disk i en av våre andre maskiner.

Kabinettet med diskettstasjon, CD-ROM og DVD-ROM, samt 17-tommers skjerm, tastatur, mus, webkamera og ratt ble beholdt, siden alle disse komponentene fungerer helt utmerket.

Byggingen

Oppgradering av PC - en barnelek
Oppgradering av PC - en barnelek
Oppgradering av PC - en barnelek


Gutten ble satt i arbeid med skrutrekkeren, for demontering av den gamle PCen. Med litt veiledning var det en grei jobb, men til tider ganske støvete...

Prosessoren var enkel å sette på plass i det nye hovedkortet, men kjøleelement og vifte var litt for vrient for uøvede barnehender. Her var det sikrest å overlate jobben til den mer erfarne. Det samme gjaldt plasseringen av minnemodulen.

Bortsett fra dette var det grei skuring. Det nye panelet rundt kontaktene ble satt på plass, og hovedkortet passet på de eksisterende skruefestene, bortsett fra ett som måte flyttes til nabohullet.

Den gamle harddisken ble beholdt og satt til slave, og den nye skrudd fast og begge ble koblet til det nye hovedkortet med den nye flatkabelen som fulgte med hovedkortet.

Kabelen fra CD og DVD-spillerne ble koblet også koblet til hovedkortet med den eksisterende flatkabelen, det samme med diskettstasjonen.

Så var det bare å prøvestarte maskinen.

Viftestøy

Alt fungerte fint ved oppstart, bortsett fra at viften som fulgte med Titan-kjøleren på ingen måte var støysvak - snarere tvert i mot, det hørtes ut som om den var i ferd med å lette. Den ble derfor erstattet med en Papst 8412N2GML vifte fra Microplex. Resultatet ble noe ganske annet, bare en svak susing.

Installasjon og oppsett

Vi installerte Windows XP Professional, og opprettet separate brukere.

Vi installerte så spillene som fremdeles var interessante og prøvekjørte også den nye Unreal Tournament 2003, som er et av de mest krevende spillene på markedet, for å se om ytelsen holdt mål.

I 800x600 oppløsning kjørte UT 2003 faktisk helt utmerket, uten nykker av noe slag.

Oppgradering av PC - en barnelek


Vi kan dermed erklære oppgraderingen som svært vellykket!

Priser:

Asus A7N266 VM 745.-
AMD Athlon XP2000+ 929.-
256 MB DDR SDRAM 735.-
60 GB harddisk 950.-
Kjøler for prosessor 149.-
Papst Vifte 155.-

Til sammen 3 663 kroner pluss frakt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer