Oppgradering av eldre Mac

Da Apple lanserte sine siste modeller i fargerike kabinetter, brøt de med flere tidligere standarder når det gjelder maskinvare. Derfor har mange Mac-brukere valgt å utsette maskinkjøp. Vi valgte en mellomløsning ved å skifte prosessorkort, og her kan du lese om erfaringene vi gjorde med dette.

Apple Macintosh har hatt mange forskjellige arkitekturer gjennom tidene. I perioder har det vært enkelt å oppgradere maskinene, men stort sett har det vært en temmelig håpløs oppgave. Helt ny maskin har da vært det eneste alternativet for å få mer datakraft.

Vår Mac er en PowerMac 7600 fra 1996, som har en PowerPC 604-prosesor på 120 MHz. Da denne maskinen ble lansert, var det Pentium 120 MHz som var det hotteste på PC-fronten, og det har som kjent også skjedd en del med PC-arkitekturen siden den gang.

Fremdeles høyst brukbar, men..

Maskinen er fremdeles brukbar til mange oppgaver, men det har skjedd mye på programvaresiden som krever vesentlig mer kraft. Vår maskin brukes i all hovedsak til kreativ lydredigering i forbindelse med programmering av synther og samplere, og i løpet av det siste året har det skjedd svært mye når det gjelder prosessering av lyd i sanntid. Dette er ikke den gamle prosessoren i stand til å henge med på, så alternativet var enten en ny Mac, eller oppgradering av prosessoren.

Blå Mac – ikke for oss.

Ny blå og hvit Mac var ikke aktuell for oss. Den viktigste grunnen til det, er at vi trenger SCSI, fordi vi både har harddisker og CD-brenner som vi må kunne koble til. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe en modell med SCSI eller sette inn et SCSI-kort, men da er det bare plass til to tilleggskort. Vi trenger alle tre, til SampleCell II (en sample-avspiller på PCI-kort), Yamaha DS2416 (avansert lydkort med kraftige signalprosessorer) og et ekstra skjermkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er vi avhengig av serieporter for å koble til vårt Unitor8 MIDI-interface. Dette kan løses ved å sette i et PCI-kort med serieporter, men det var uaktuelt på grunn av for få kortplasser. En annen løsning er en serieport som monteres i stedet for et internt modem.

Men uansett ville vi ikke komme i mål på grunn av mangelen på kortplasser.

Meget enkel å oppgradere

Prosessorkortet sitter mellom PCI-plassene og strømforsyningen
Prosessorkortet sitter mellom PCI-plassene og strømforsyningen Vis mer
Noen ganger har Apple meget praktiske kabinettløsninger
Noen ganger har Apple meget praktiske kabinettløsninger Vis mer

Vår 7600 har prosessoren montert på et eget kort. Denne arkitekturen, som kalles TNT, finnes i bordmodellene 7300, 7500 og 7600. Minitårnene i samme familie, 8500/9500 og 8600/9600, har også den samme praktiske løsningen med utskiftbart prosessorkort.

Derfor finner du sannsynligvis ikke noen enklere maskin å oppgradere, verken blant Macer eller PCer.

Med fire håndgrep har vi tilgang til maskinens indre:

To klemmer i front løsner toppdeskselet som trekkes og løftes av.
Klaffen over kortplassene løftes.
To klemmer som fester disk- og strømforsynings-chassiset skyves til side
Disker og strømforsyning løftes opp på høykant og støttes av en liten brakett.

Hvilket oppgraderingskort?

Det finnes flere alternative prosessorkort, fra flere leverandører. Vi valgte et kort fra Newer Technology, fordi dette firmaet leverer de mest kompatible løsningene for vårt bruksområde. Det var i alle fall det inntrykket vi fikk ved å konsultere forskjellige brukermiljøer verden over via epost-lister.

Kortet vi valgte var et MaxPower G3 i 300 MHz-utgave med 1 Mb hurtigminne på 200 MHz. Dette var modellen som ga mest for pengene. Kortet koster 499 USD, og ble bestilt over Internett fra USA på en mandag. Det ble levert på døren av UPS påfølgende torsdag. Du kan også bestille kortet hos en norsk forhandler, hvis du heller vil betale litt ekstra for få norsk garanti og brukerstøtte.

Installasjonen

MaxPower G3 vel plassert i 7600
MaxPower G3 vel plassert i 7600 Vis mer

Det gikk helt etter boka – bokstavelig talt. Først leste vi bruksanvisningen. Det var nyttig, fordi det sto at vi måtte installere ny programvare før vi monterte den nye prosessoren. Vi skjønte ikke helt hvorfor, siden prosessoren jo uansett må starte før den kan lese fra harddisken. Men vi tok det likevel for god fisk, og gjorde som det sto. Det kan jo hende at produsenten vet noe som vi ikke vet….

Vi var også litt feige i monteringen denne gangen, og valgte den forsiktige løsningen med å bruke det antistatiske ”armbåndet” med jordforbindelse til Macens chassis mens vi demonterte det gamle kortet og satte inn det nye.

Så startet vi maskinen, og det skjedde ingen ting. Årsaken var at vi tok feil av to nettkabler og plugget inn den som ikke sto i veggkontakten. Heldigvis undersøkte vi dette først, det er nemlig ikke første gangen vi har oversett slike trivielle, men avgjørende betingelser for at elektriske apparater skal fungere…

Når Macen fikk servert frisk 220 volt, startet den med sin velkjente akkord, og alt gikk slik vi forventet.

Som en ny maskin

Maskinen ble utrolig mye raskere. Siden det aller meste av det vi bruker maskinen til er direkte prosessoravhengig, var dette en glimrende investering.

Her er noen av de imponerende resultatene:

Propellerhead ReBirth RB-338 ReBirthMark:
(Dette er en verdi som angir prosessorytelsen i systemet. Programmet er grådig på prosessorkraft, siden det simulerer to gamle bass-synther og to trommemaskiner med miksing og effekter.)

Fra 286 til 857

Alchemy: Endring av tonehøyden (pitch shift) av 50 MB lydfil:

Fra 4 minutter 10 sekunder til 1 minutt og 45 sekunder

Alchemy: Arrangere 26 lydfiler på skjermen:

Fra 4,5 sekunder til 0,75 sekunder

Vi er svært fornøyd med dette...

Det finnes også tilsvarende oppgraderinger til andre Mac-maskiner enn de vi har nevnt over. For en glimrende oversikt, mengder av informasjon og rapporter fra brukere, kan du sjekke dette nettstedet: Accelerate your Mac