Oppgradering av BIOS


Hei mr. doktor :)

Har et "lite" problem.. har kjøpt meg nytt hovedkort og prosessor av typen Asus A8N-SLI Premium og prosessoren er av typen AMD Athlon 64 x2. Dette medfører at jeg må oppgradere biosen fra versjon 1008 til 1009. Jeg har forstått at dette må gjøres ved hjelp av en oppstartsdiskett fra Win 95/98 før Windows installeres. Dette er greit. Har også lastet ned den nye BIOS-filen av typen .bin fra Asus sin hjemmeside.

Her stopper min kunnskap opp :) Hva er stegene jeg må gjøre etter at jeg har kommet meg i DOS? Er det et BIOS flashe-program jeg må laste ned også, eller hvordan gjøres det?

På forhånd tusen takk for hjelpen.

Bjarte

Datadoktoren svarer

Hei Bjarte,

Oppgradering (flashing) av BIOS er en kjent risikosport blant PC-byggere og -tweakere, og kan i verste fall føre til både tårer og en slankere lommebok. På den annen side er det nokså trygt hvis du gjør det riktig, men siden det er en viss risiko så er hovedregelen at du kun gjør det dersom du virkelig trenger det. For de fleste normale databrukere betyr dette at de egentlig aldri trenger å oppgradere BIOS.

Hvis problemet ditt ligger i at du ikke får installert Windows fordi 1008-BIOSen ikke støtter dobbeltkjerneprosessoren, så må du foruten .bin fila ha et flashe-program. Det enkleste er å bruke Awdflash. Legg Awdflash og .bin-fila på en egen diskett og ha en oppstartsdiskett i tillegg (for Windows 95/98 går bra) til å starte DOS. Etter at DOS er lastet inn bytter du diskett og skriver "awdflash a8nsp009.bin" (i ditt tilfelle). Deretter følger du bare instruksjonene på skjermen.

Hvis du derimot får installert Windows vil jeg anbefale deg å gjøre dette først, og deretter ganske enkelt bruke programmet "Asus Update Utility" som fulgte med hovedkortet ditt. Med dette kan man oppdatere BIOSen i Windows-miljøet.

En liten guide finnes øverst her.

Asus Update Utility kan kun brukes på nyere Asus hovedkort. Men mange hovedkortprodusenter har utviklet sine egne oppdateringsprogram, noe som har gjort det enklere og tryggere å oppgradere BIOSen for de aller fleste.

Et godt tips er forresten å først oppdatere chipset-driverne dine til siste versjon.

Lykke til!

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar