Oppgradere trådløst på gammel bærbar?

Kan en ny liten og billig USB-mottaker gjøre susen?

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er langt fra alle som kjøper ny PC hvert år, og de vil etter hvert slite med dårlig ytelse. Innhold og datamengder man må forholde seg til blir hele tiden tyngre å håndtere, både på nett og fra andre kilder som kamera og video. I tillegg blir selve maskinen tregere av mange årsaker, først og fremst på grunn av sliten harddisk med operativsystem som er overlesset med tillegg, oppdateringer og unødvendig dilldall som ligger hulter til bulter.

Dette problemet løser du ved å oppgradere med en SSD og installere operativsystem og programmer på nytt, eller rydde opp i den gamle installasjonen.

Men hva med farten på det trådløse nettet?

Hvis PC-en er noen år gammel har den støtte for 802.11g, i noen tilfeller også en eller annen variant av 802.11n. N-standarden tok mange år før den ble endelig spikret, så her er det flere mulige varianter ute og går. Den har også utviklet seg videre etter at den nådde offisiell status, med vesentlige forbedringer.

Mange bærbare har mulighet for bytte av det interne trådløse nettverkskortet, som da sitter i en miniPCI kortplass hvis det er en eldre maskin, eller en miniPCI express kortplass i nye maskiner. Du kan lese om dette i denne artikkelen, hvor ytelsen ble doblet!

Men hva hvis du ikke vil åpne maskinen og fikle med innmaten?

Kan en liten ekstern USB-enhet forbedre trådløsytelsen?

Det finnes mange eksterne løsninger for trådløst nett. Vi har testet flere i det siste, med avanserte antenneløsninger og utrolig bra ytelse. Men de er fysisk ganske store.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


ON networks har derimot en bitteliten USB-enhet, som ikke er stort større enn selve pluggen på en USB-kabel. Den heter N300 og støtter 802.11n.

Den kommer med driverprogramvare på CD og er utstyrt med WPS-knapp for superenkel tilkobling til rutere med WPS-støtte (man trykker knappen først på klienten, deretter på ruteren, så etableres forbindelsen uten flere inngrep).

Gjør den din gamle PC bedre på nett?

Vi testet med to rutere: Linksys E4200 og Asus RT-AC66U.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis merDet er tydelig at den interne 802.11g løsningen koblet til en kurant forrige-generasjon ruter gir den slappeste forbindelsen.

Med den lille USB-klienten N300 blir ytelsen vesentlig forbedret, rundt 30%.

Men et virkelig sprang i ytelsen får man ved å også oppgradere selve ruteren. Økningen i ytelse selv med 802.11g ble større ved å bytte til nyeste generasjon ruter enn å bytte klient til 802.11n.

Soleklart best ytelse fikk vi med å bytte ut både ruter og klient, og her er vi i taket for hva selve PC-en er i stand til å håndtere. Når bufferen er full synker hastigheten med en tredjedel.

Konklusjon

Det er absolutt noe å hente på å bytte fra gammel intern trådløs til en mer moderne ekstern løsning, selv om den er liten, kompakt og svært billig.

En ny og moderne avansert 802.11ac ruter gir likevel vesentlig større ytelsesforbedring både med og uten ny klientløsning. Men prisen er selvsagt langt høyere for en ruter enn en klientløsning, et par tusen kroner mot en drøy hundrelapp ...