Oppgradere skjermkort i IBM Aptiva PC?

Dagens spørsmål:

Oppgradere skjermkort i IBM Aptiva PC?

Jeg eier en IBM Aptiva PC med 350 MHz Pentium II prosessor og ATI Rage Pro II skjermkort. Skjermkortet står på bunnkortet, og siden IBM er så sære, har de ikke inkludert i bunnkortet noen AGP-port for et nytt skjermkort. Kjipt, eller hva? En kjenning av meg har fortalt at jeg likevel kan bytte til et bedre skjermkort forberedt for PCI-port og sette dette i en ledig PCI-port i bunnkortet. Han sier at jeg bare vil tape omtrent 10% ytelse i forhold til om jeg kunne bruke et nytt skjermkort med standard AGP-innfesting. Hva kan dere si om dette? Er dette korrekt?

Det er interessant for meg å oppgradere skjermkortet, siden det eksisterende har litt lav bildeoppdateringsfrekvens for krevende racer-spill o.l. Og så er det litt tregt på f.eks GK-III. Kan jeg forbedre ytelsen betydelig hvis jeg bytter til nytt skjermkort med PCI-innfesting? Det eksisterende skjermkortet har tross alt AGP-støtte selv om det er loddet rett på bunnkortet.

Hvilket nytt skjermkort skal jeg i såfall velge?

Datadoktoren svarer:

De fleste nyere PCI-kortene vil gi bedre ytelse enn Rage Pro II, men de mest moderne og raskeste grafikkortene finnes ikke i PCI-versjon.

Noe av det beste du får er Asus V3800 PCI. Det er basert på Riva TNT2-brikken, som i tillegg har en rekke tilleggsfunksjoner. Dette kortet har vi sett til 1.660 kroner i norske nettbutikker.

Et annet alternativ er Voodoo 3 3000 PCI, men vi vil heller anbefale Asus-kortet, siden TNT2 er en bedre grafikkbrikke.

Du finner også mer informasjon i DinSides tester av grafikkort og Grafikkortskolen.

Flere spørsmål og svar