Oppgradere grafikkortet?

Jeg lurer på om du eller noen andre på DinSide kan hjelpe meg. Jeg har denne PC`en:

ATEC 440BX 350mHZ
64MB PC100 RAM
8GB harddisk
ATI 4MB AGP grafikkort,
17-tommers skjerm

Jeg har tenkt å oppgradere PCen i Januar/Februar og har funnet ut at det er lurest å oppgradere PCens skjermkort. Eller ? Jeg bruker PCen mye i Windows og Microsoft Office. Vil maskinen gå raskere med et nytt skjermkort?

Du vil kunne merke en viss forskjell i Office eller andre vanlige Windows-programmer med et nytt skjermkort. Særlig hvis skjermkortet bare har 4 MB minne. Hvordan du bruker programmene er også vesentlig. Hvis du først og fremst skriver inn tekst er forskjellen minimal. Hvis du redigerer store publikasjoner, med masse bilder og grafikk blir det noe annet. Da skifter du skjermbilde ofte, og ytelsen til skjermkortet kommer frem i dagen.

Vil det gå fortere å starte maskinen?

Nei. Når det gjelder komponenter, så er det i utgangspunktet prosessoren og harddisken som avgjør hvor lang tid det tar å starte Windows. BIOS spiller også en viss rolle.

Men det som er avgjørende for oppstartstiden er om du er koblet i nettverk, om det er installert mange tilleggskort og hvor mange programmer som Windows starter automatisk.

Er det vanskelig å installere ett skjermkort?

Hvis du er litt nevenyttig, og fortrolig med å lese (og følge) bruksanvisninger, burde ikke dette være noe problem. Du kan også lese disse artiklene: Slik monterer du et grafikkort og denne artikkelen, som tar for seg installasjon av drivere og programvare.

Synes du jeg bør kjøpe via den lokale selgeren eller nettbutikker/telefonkjøp via de forskjellige forhandlerne?

Det kommer helt an på den lokale forhandleren. Hvis denne yter god service, og har rimelige priser kan det være gunstig å bygge opp en god støttespiller. Hvis den lokale forhandleren ikke har mer greie på datakomponenter enn du selv har, og heller ikke har det du ønsker å kjøpe i butikken, blir det noe annet. Nettbutikkene har som regel også de laveste prisene.

Kan jeg greie meg ned denne maskinen lenge før jeg eventuelt må oppgradere noe mer på PCen? Jeg tenker da spesielt på hvor lenge maskinen min klarer å holde følge med det som kreves for å kjøre de nyeste spillene, for eksempel Quake 3, uten hakking og med super grafikk hvis jeg kjøper et nytt skjermkort??

Full ytelse får du bare når alle komponentene er oppgradert, med raskere prosessor og mer minne. BX-hovedkort vil ofte kunne håndtere Pentium III-prosessorer opp til 800 Mhz med en oppgradering av BIOS, men 600 MHz er vel en mer fornuftig løsning. Alternativt kan du kjøpe en Celeron 533 med et overgangskort slik at den passer i Slot1. Da vil du først og fremst øke den generelle ytelsen.

Er det store forskjeller på skjermkort?? Jeg hadde tenkt å kjøpe et skjermkort for MAKS 2000,- INKL. MVA. Har du noen anbefalinger?

Det er dette vi tar for oss i vår test av grafikkort. De beste kortene i skrivende stund, som Creative Annihilator Pro eller Elsa Erazor X2, er basert på GeForce 256 DDR-brikken. Dessverre er de dyre, og du får nok ikke tak i noen av dem til 2000 kroner. En billigere versjon av GeForce, med SDR-minne som ikke er fullt så raskt, men langt i fra dårlig, skal det være mulig å få tak i til den prisen.

Valget ditt står mellom å øke Windows-ytelsen generelt ved å skifte prosessor og kjøpe mer minne, eller få bedre ytelse i spill ved å satse på nytt skjermkort.

Problemet er at med et budsjett på 2000 kroner vil du ikke kunne realisere noen av disse alternativene. Derfor anbefaler vi at du venter til slutten av februar, og prøver å skaffe enda litt mer penger. Da vil prosessorprisene sannsynligvis ha sunket enda mer, kanskje gjelder det minneprisene også, og grafikkortene vil neppe stige.

Alt under forutsetning av at det ikke skjer noen store omveltninger i verden.