Oppgradere AGP eller bytte til PCI-Express?


Kjære Datadoktoren,

Jeg kjøpte og bygde PC'en min selv for snaue to år siden. Per i dag har jeg
ATI Saphire Radeon 9800 pro, 128 mb, og er fornøyd med det, men synes tiden
er inne for en oppdatering. Nå ser jeg imidlertid til min store forskrekkelse at de nyeste og feteste skjermkortene blir levert med PCI-express. Da jeg er en av de som gikk "fella" og kjøpte hovedkort med AGP x8 inngang, har jeg to spørsmål.

1. Hva er det beste AGP kortet på markedet i dag?
2. Burde jeg heller bruke pengene til et nytt hovedkort som støtter PCI-express?

Det er lett å føle seg litt lurt her, og håper du kan hjelpe oss AGP'ere meddette.

Med vennlig hilsen
Øystein

Datadoktoren svarer

Hei Øystein,

Du gikk egentlig ikke i noen "felle" for to år siden, for på den tiden var grafikkort-utvalget større for AGP, mens PCI-express kort også var dyrere. Men overgangen fra AGP til PCIe gikk litt fortere enn de fleste trodde, så det føles kanskje ut som du har satset på feil hest.

Som du skriver er det to veier å gå:
Enten oppgradere med et nytt AGP skjermkort, eller kjøpe et nytt hovedkort og skjermkort, begge PCIe.

Hva som er det beste AGP-kortet på markedet er litt avhengig av hvem du spør. En som sverger til ATI-kort vil si X850XT PE, mens nVidia-folk vil si 7800GS. Ytelsen er omtrent den samme, men... X850XT PE begynner å bli et gammelt kort, er vanskelig å få tak i (nytt), og har ikke støtte for noen av de nyere 3D-teknologiene som for eksempel DirectX Shader Model 3.0. Det kan jo være at du kan kuppe et billig X850XT PE på bruktmarkedet, men 7800GS er altså kanskje litt mer fremtidsrettet.

Å kjøpe et nytt hovedkort med PCIe vil jeg ikke råde deg til med mindre du føler at du også trenger å bytte prosessor, eller absolutt vil ha mer guffe enn de beste AGP-kortene kan gi. Men da vil du nok bytte prosessor uansett, for de feteste grafikkortene trenger en ganske god CPU for å yte max.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar