Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000

Ikke alle smarte oppfinnelser har livets rett. Her er et knippe fra DinSides egne arkiver.

I forbindelse med at vi lille nyttårsaften presenterte vår rangering av de 11 mest banebrytende produktene og teknologiene fra årene 2000-2010, pløyde vi på forhånd gjennom store deler av DinSide datas gigantiske artikkelarkiv.

Og her finner man mye god underholdning. DinSide Data har alltid vært orientert mot produkter, og mellom hver suksess finner vi svært mange flopper og fiaskoer. Ikke nødvendigvis fordi de ikke var geniale, men fordi de kom på feil tidspunkt, ble for dyre eller tok for lang tid å få til markedet. Noen av oppfinnelsene og ideene er likevel foredlet og lever videre i andre produkter - på en eller annen måte.

I dag presenter vi teknologi- og produktnyhetene vi tok for oss i år 2000, som av forskjellige grunner ikke ble noen videre suksesser, til tross for entusiastiske tester og omtaler av DinSides journalister.

Skulle gjøre analoge kameraer digitale

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


I januar 2000 kunne vi bringe nyheten om en ny bildebrikke fra Scitex, en banebrytende ny teknologi for digitale kameraer. I praksis dreide det seg om digital filmrull som kunne puttes i vanlige analoge kameraer - og vips, så hadde man digitalkamera! I 2000 kostet et kurant digitalkamera gjerne 10-15.000 kroner, så dette var virkelig noe mange hadde tro på. Men digitalkameraene bød på så ufattelig mye mer enn analoge kameraer, prisene stupte, og den digitale filmen ble aldri aktuell for massemarkedet. Les artikkelen her

Artikkelen fortsetter under annonsen

PC-en gikk mot slutten

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


I mars kom nyheten om at sjefen i Sun, Scott McNealy, uttalte at PC-en var på sterkt vikende front på mange hold, blant annet med hensyn til nettsurfing. I 2002 ville over halvparten av nettaksessen skje via andre dingser enn PC-en, trodde McNealy, for eksempel via en "webpad". Litt kjapp på labben, kanskje? Les artikkelen her.

Bredbånd i lufta

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


Senere samme måned ble det klart at iBlast Networks snart ville lansere billig bredbånd til 80% av USAs befolkning, via en antenne montert på PC-en. Hastigheten ville bli eventyrlig, het det, inntil 200 ganger raskere enn et 56K-modem. Nettsidene til iBlast er fortsatt tilgjengelig, men er ikke oppdatert siden 2002... Les artikkelen her.

Gigantisk minnekort

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


Sony og Sharp har alltid likt å gå sine egne teknologiske veier, og ikke alltid med like stort hell. Våren 2000 annonserte de i samarbeid en magnet-optisk minnebrikke til digitalkamera med hele 1 GB lagringsplass. Problemet var bare at den var så svær at den neppe hadde fått plass i noe kamera... Les artikkelen her.

Denne gangen skjedde det. Not.

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


I april kom nyheten om at den gode gamle Amigaen snart ville gjenoppstå. Siden har nyheter om comeback for den gamle datamaskin-kjempen kommet med jevne mellomrom, men svært lite har skjedd på den fronten. Same procedure as last year, miss Sophie? Les artikkelen her.

Surfebordene alle snakket om, men ingen fikk

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


Et annet produkt som fikk mye omtale dette året var "webpad-en", som var en portabel trykkfølsom skjerm for internettsurfing. CeBIT-messen var full av dem dette året, men hva skjedde egentlig med dem? De ble for dyre, for inkompatible og rett og slett for dårlige, og ble snart utklasset av stadig billigere og bedre bærbare datamaskiner - som kunne gjøre så ufattelig mye mer enn å surfe på nettaviser. les artikkelen her.

MP3-kassetten

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


MP3-spillere var fortsatt sylferskt i 2000, og mange prøvde seg med forskjellige løsninger som skulle bygge bro mellom gammel og ny teknologi. Et godt eksempel er Rome MP3 Player, formet som en kassett, og som kunne settes i kassettspilleren i stua eller bilen og spille musikken via lydhodet. Fantastisk nyhet for ti år siden. Les artikklen her.

Spill på kameraet? Jeg tror ikke det.

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


Selv om de færreste hadde råd til digitalkamera i 2000, var enkelte allerede i gang med å utvikle funksjoner for kameraene som ingen ville ha, for eksempel Donkey Kong og PacMan. Les artikkelen her.

En tidlig smartphone

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


Og så: En av de virkelig store snakkisene mot slutten av 2000, Telenor SmartPhone. Nei, det var ikke noen mobiltelefon, men en ISDN-fasttelefon med innebygd skjerm, epost og nettleser. Telefonen var usedvanlig praktisk og god i følge vår test, men fikk et svært kort liv takket være nye og raskere teknologier. Les artikkelen her.

Råbillige, syltynne skjermer

Oppfinnelsene som gikk i dass: År 2000


Siste produktnyhet fra 2000 denne gang er også en höjdare. Vi snakker om den revolusjonerende LEP-teknologien, en flatskjermteknologi av plast utviklet av Cambridge Display Technology, som ble omtalt som bedre enn LCD (det var den sikkert også, på det tidspunktet...). Snart ville vi få syltynne LEP-skjermer i butikkene, skrev vi, og prisene ville ligge på et bunnivå. Slik gikk det ikke, men Cambridge Display Technology har ikke helt gitt opp av den grunn, selv om siste pressemelding fra selskapet kom i 2008. Les artikkelen her.

Har du minner om knuste teknologier fra noen år tilbake som du vil dele med andre lesere? Bruk debatten under!