Hva skal man med vifter når selve kjøleren roterer? 50 ganger mer effektiv kjøling, uten støy og uten støv, hevder laboratoriet som har utviklet løsningen. Foto: Sandia Labs
Hva skal man med vifter når selve kjøleren roterer? 50 ganger mer effektiv kjøling, uten støy og uten støv, hevder laboratoriet som har utviklet løsningen. Foto: Sandia LabsVis mer

Oppfinnelsen som kan erstatte PC-vifter

Lydløst og langt mer effektivt.

Vifter er i de fleste tilfeller den største støykilden i både stasjonære og bærbare PC-er. Viftene er som rekel plassert på toppen av en metallbasert kjøler, som takket være luften og kjølefinner klarer å transportere varmen bort fra prosessor, brikker og grafikkort.

LES OGSÅ:

Ulempen er imidlertid flere. Støy er den mest ubehagelige av dem, støv den mest farlige. Åpner du en PC som har surret og gått en stund, vil kjølefinnene garantert være fulle av støv.

Men forskere ved amerikanske Sandia Labs har funnet opp en helt type kjøler som ikke bare er tiltenkt PC-er, men også andre innretninger som benytter viftekjøling, som motorer og aircondition-anlegg.

Roterende kjøler

Den største forskjellen fra tradisjonelle løsninger med vifte + kjøler, er at det er selve kjøleren som roterer. Finnene på kjøleren har en utforming som gjør at den fanger luften og transporterer den effektivt mot midten av konstruksjonen. Siden luften treffer midten fra alle kanter skapes en virvelvind som sørger for å transportere varmen svært effektivt bort fra kjernen. Dette kalles for Boundary-effekten.

 Foto: Sandia Labs
Foto: Sandia Labs Vis mer

I tillegg til å være 50 ganger mer effektiv enn en tradisjonell PC-vifte i samme størrelse og med samme rotasjonshastighet (ifølge Sandia Labs), vil heller ikke støv være noe problem. Siden hele konstruksjonen roterer, vil støvet rett og slett ikke få mulighet til å få lagt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer. Kanskje.

Men om produktet noen ganger kommer på markedet vites ikke. Første gang Sandia viste fram oppfinnelsen var i 2011, og en del medier skrev om den i forbindelse med en YouTube-video (se nederst) som ble lagt ut i 2012. Nå har den imidlertid dukket opp i medias søkelys igjen.

Hva angår PC-er blir det kanskje vanskelig å få innpass, da behovet for aktiv kjøling stadig blir mindre. I mange av dagens nye bærbare PC-er er støy et ikke-problem, og nettbrett er som regel vifteløse. Men kanskje i andre produkter?

Denne videoen viser uansett hvordan det hele fungerer i praksis:

Flere saker om ny teknologi