Oppdatert Windows? Slik frigjør du lagringsplass

Den store anniversary-oppdateringen beslaglegger unødvendig plass på harddisken.

<strong>OPPDATERT?</strong> Da kan du enkelt frigjøre rundt 10GB ved å slette de gamle systemfilene. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
OPPDATERT? Da kan du enkelt frigjøre rundt 10GB ved å slette de gamle systemfilene. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en PC som kjører Windows 10, har den sikkert nylig blitt oppgradert med den store «Anniversary»-oppdateringen, som ble sluppet i anledning Windows 10s ettårsdag.

Man har dog muligheten ta et steg tilbake dersom man ikke er fornøyd med oppdateringen; for eksempel om noe ikke fungerer som det burde. For å kunne tilby dette, tar Windows vare på en rekke gamle filer, som automatisk slettes etter 10 dager.

Og disse filene beslaglegger fort 10-12 GB på PC-en.

Vil du rulle tilbake til slik systemet var før du oppdaterte Windows, finner du for øvrig muligheten under innstillinger, oppdatering og sikkerhet, gjenoppretting. Har du trøbbel med i det hele tatt å starte maskinen etter oppdateringen, finnes det også et smart triks.

Du kan slette dem

For mange kan 10-12 GB være sårt tiltrengt lagringsplass, spesielt i en verden der mange har bærbare maskiner med 128GB SSD-disk eller lignende.

Verdt å vite er derfor at du kan slette disse gamle filene for å frigjøre plass på harddisken.

Merk dog at du da mister muligheten til å angre oppdateringen, og du bør derfor påse at alt på maskinen fungerer som det burde før du går videre.

Slik gjør du det

De gamle systemfilene blir liggende i en mappe på harddisken navngitt windows.old. Det anbefales ikke å slette disse filene direkte i filutforskeren, men heller bruke Windows' innebygde diskoppryddingsprogram, som du enkelt starter ved å trykke på startknappen og begynne å skrive «disk»:

image: Oppdatert Windows? Slik frigjør du lagringsplass


Her får du opp en liste over en rekke filer som kan slettes, som installasjonsfiler, midlertidige filer, søppelkassa og lignende, men du finner også en «Rydd opp i systemfiler»-knapp som er akkurat den du vil trykke på for å slette de omtalte filene:

image: Oppdatert Windows? Slik frigjør du lagringsplass


Derfra huker du av krysset ved siden av «Tidligere Windows-installasjoner», og når den jobben er gjort, har du brått mer plass ledig på harddisken igjen, altså på bekostning av enkelt å kunne avinstallere oppdateringen.

Som nevnt er dette noe som vil skje av seg selv ti dager etter at du oppdaterte, så dette tipset er først og fremst til deg som trenger ledig diskplass sporenstreks.

LES OGSÅ:
Slik installerer du Windows 10 fra bunnen av
Dette bør du gjøre før du kvitter deg med PC-en
Tre enkle tips som gjør PC-en kjappere