Oppbygging


Dagens PCer er en pussig blanding av svært avansert teknikk og billige, litt tilfeldige løsninger.

Siden alle elementer og komponenter i en PC er svært standardisert, kan "hvem som helst" bygge en PC som ser ut som om den kom fra en stor produsent.

Men de store merkenavnene, som f.eks. IBM, Dell, Packard Bell, Fujitsu Siemens - for ikke å snakke om Apple - skiller seg ofte ut ved enkelte små detaljer. De er som regel ryddigere satt sammen, og maskin og tilbehør er pakket inn på en "proffere" måte, slik som vi er vant til fra annen elektronikk.

På den annen siden hender det at maskiner fra merkeleverandørene ikke er så enkle å bygge ut og oppgradere, som maskiner satt sammen av standardkomponenter.

De fire maskinene var greit bygget, men ingen bar preg av at det var gjort spesialtilpasninger eller ekstra flid med tilpasning.

Kabler var buntet sammen og festet med strips, slik at de ikke ligger løst og kommer i veien og hindrer luftstrømmen til viftene.

Vi vil likevel si at maskinen fra Elkjøp var et lite hakk mindre forseggjort enn de tre andre.

Men det hjelper ikke å være ryddig med kabelmontering, hvis man ikke kobler riktig. Det var tilfellet med PCen fra PS Data.

Oppbygging


Vi merket en høy pipelyd da vi sjekket DVD-avspilling på maskinen, og fant ut at den ble borte da vi dempet eller slo av signalet til CD i lydmikseren. Vi sjekket da den analoge CD-kontakten på hovedkortet, og oppdaget at det stod en kontakt i denne. Ledningen var så lagt pent og ordentlig helt nede på hovedkortet, opp langs kontaktene, så etter en pen knekk videre mellom prosessor og minne, og til slutt opp til DVD-brenneren der den andre enden var plugget inn i utgangen for analog lyd ved siden av flatkabelen.

Oppbygging


Det er ikke slik det gjøres i 2004. Siden Windows 98 SE har all lyd fra CD blitt lest som data, via flatkabelen, og ikke fra analogutgangen på selve den optiske enheten. Da vi trakk ut pluggen forsvant støyen for godt.

Den analoge løsningen er bare en levning fra fortiden, som så mye annet på PCer.

Når kabelen dessuten var lagt på de mest ugunstige stedene i maskinen, så vitner det om dårlig kvalitetssjekk.

Oppbygging


Sidepanelet på kabinettet har en åpning og en trakt inn mot prosessor-viften. Det er en god idé, hvis trakten treffer viften. Det gjør den ikke, men bommer med noen centimeter både i høyde og lengde.

Dette skyldes at hovedkortet som er brukt, har en litt annen plassering av prosessor og minne enn det som er vanlig for denne prosessortypen. Minneplassen sitter over prosessoren i stedet for ved siden av, slik som på hovedkortene i alle de andre maskinene i testen.

Oppbygging


På maskinen fra Komplett satt det en FireWire-kabel festet til baksiden med en nylonstrip. Den kom ut av et hull i et blindpanel, og da vi åpnet maskinen så vi at den gikk fram til tilkoblingspanelet på fronten. Men på baksiden var den altså ikke koblet til noe som helst.

Vi regner med at meningen var at den skulle kobles til en av FireWire-kontaktene bak på maskinen, som dermed fikk en mer praktisk tilkobling.

Men det sitter også en FireWire-kontakt på et ekstrapanel bak på maskinen, i tillegg til den som sitter på selve hovedkortet. Det hadde da vært ganske mye ryddigere å koblet kabelen til frontpanelet til hovedkortet inne i PCen. Nå må kabelen først en tur ut av PCen, så inn i FireWire-kontakten, så videre inn i PCen og ned til hovedkortet.

Litt uproft fra Komplett.

Støy og ytelse