Opera Unite - webserver i nettleseren

Unite gjør det enklere enn noen sinne å dele bilder og musikk på PC-en din med andre. Men her er mer, og vi har testet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under parolen "Opera re-invents the web" lanserte Opera Software tidligere denne uka sin nysatsning Unite. Og for å gjøre en lang historie kort; det dreier seg om å bygge en webserver inn i nettleseren, altså Opera 10.

Hovedformålet er å gjøre det enkelt å dele filer og sanntidskommunisere med andre, som forsåvidt er sentrale elementer i de fleste sosiale nettverk på nettet, men i motsetning til når vennene dinen logger seg på Facebook, logger de seg gjennom Unite direkte på din maskin i stedet.

Seks moduler

Unite består egentlig av seks moduler: Vanlig fildeling, MP3-deling, bilde-deling, oppslagstavle, chat og en enkel hjemmesideserver. Du kan skru av og på disse etter ønske, for eksempel kan du velge å bare kjøre MP3-modulen, for eksempel. Stenger du nettleseren, stopper dessuten også serveren.

Du kan også bestemme om serveren skal være åpen for alle, kreve passord, eller begrense tilgang til å bare gjelde deg selv.

Hver modul får sin egen URL-adresse, for eksempel http://home.brukernavn.operaunite.com/file_sharing/. Når vennene dine taster denne adressen i nettleseren (trenger ikke å bruke Opera), vil de få tilgang til de mappene du har valgt å dele, og kan åpne filer direkte eller laste dem ned til sin PC:

image: Opera Unite - webserver i nettleseren


Tilsvarende gjelder for alle modulene, men de har helt forskjellige egenskaper. MP3-modulen for eksempel, består en integrert avspiller, slik at man kan spille musikken du har delt direkte i nettleseren. Veldig enkelt.

image: Opera Unite - webserver i nettleseren


Bilde-delingen viser bildene som miniatyrer, sortert i samme mappestruktur som de ligger på harddisken din:

image: Opera Unite - webserver i nettleseren


Chat-en er kjempeenkel, og fungerer svært likt MSN Messenger:

image: Opera Unite - webserver i nettleseren


Oppslagstavlen gjør det mulig å legge igjen små beskjeder til deg, i beste "postit-sjanger".

image: Opera Unite - webserver i nettleseren


Våre inntrykk

Ingen av modulene i Opera Unite er revolusjonerende i seg selv, det finnes mange gratisløsninger allerede med tilsvarende funksjoner hver for seg. Det som gjør Unite så genialt, er samlingen av tjenestene, samt at det er utrolig enkelt å sette opp, og man behøver null peiling på oppsett av servere for å komme i gang.

Vi ser imidlertid et stort utviklingspotensiale på flere av modulene, blant annet kunne fildelingsmodulen hatt støtte for opplasting av filer, ikke bare nedlasting. MP3-modulen burde hatt støtte for flere formater enn MP3, og avspilleren kunne med fordel hatt flere funksjoner, for eksempel støtte for spillelister og forrige-neste-knapper.

Uansett - dette er meget lovende takter fra Opera Software, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Mer informasjon og nedlasting av Opera Unite her.