Opera Unite - webserver i nettleseren

Opera Unite - webserver i nettleseren

Unite gjør det enklere enn noen sinne å dele bilder og musikk på PC-en din med andre. Men her er mer, og vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Under parolen "Opera re-invents the web" lanserte Opera Software tidligere denne uka sin nysatsning Unite. Og for å gjøre en lang historie kort; det dreier seg om å bygge en webserver inn i nettleseren, altså Opera 10.

Hovedformålet er å gjøre det enkelt å dele filer og sanntidskommunisere med andre, som forsåvidt er sentrale elementer i de fleste sosiale nettverk på nettet, men i motsetning til når vennene dinen logger seg på Facebook, logger de seg gjennom Unite direkte på din maskin i stedet.

Seks moduler

Unite består egentlig av seks moduler: Vanlig fildeling, MP3-deling, bilde-deling, oppslagstavle, chat og en enkel hjemmesideserver. Du kan skru av og på disse etter ønske, for eksempel kan du velge å bare kjøre MP3-modulen, for eksempel. Stenger du nettleseren, stopper dessuten også serveren.

Du kan også bestemme om serveren skal være åpen for alle, kreve passord, eller begrense tilgang til å bare gjelde deg selv.

Hver modul får sin egen URL-adresse, for eksempel http://home.brukernavn.operaunite.com/file_sharing/. Når vennene dine taster denne adressen i nettleseren (trenger ikke å bruke Opera), vil de få tilgang til de mappene du har valgt å dele, og kan åpne filer direkte eller laste dem ned til sin PC:

Opera Unite - webserver i nettleseren


Tilsvarende gjelder for alle modulene, men de har helt forskjellige egenskaper. MP3-modulen for eksempel, består en integrert avspiller, slik at man kan spille musikken du har delt direkte i nettleseren. Veldig enkelt.

Opera Unite - webserver i nettleseren


Bilde-delingen viser bildene som miniatyrer, sortert i samme mappestruktur som de ligger på harddisken din:

Opera Unite - webserver i nettleseren


Chat-en er kjempeenkel, og fungerer svært likt MSN Messenger:

Opera Unite - webserver i nettleseren


Oppslagstavlen gjør det mulig å legge igjen små beskjeder til deg, i beste "postit-sjanger".

Opera Unite - webserver i nettleseren


Våre inntrykk

Ingen av modulene i Opera Unite er revolusjonerende i seg selv, det finnes mange gratisløsninger allerede med tilsvarende funksjoner hver for seg. Det som gjør Unite så genialt, er samlingen av tjenestene, samt at det er utrolig enkelt å sette opp, og man behøver null peiling på oppsett av servere for å komme i gang.

Vi ser imidlertid et stort utviklingspotensiale på flere av modulene, blant annet kunne fildelingsmodulen hatt støtte for opplasting av filer, ikke bare nedlasting. MP3-modulen burde hatt støtte for flere formater enn MP3, og avspilleren kunne med fordel hatt flere funksjoner, for eksempel støtte for spillelister og forrige-neste-knapper.

Uansett - dette er meget lovende takter fra Opera Software, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Mer informasjon og nedlasting av Opera Unite her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer