Opera over alt

Den norske nettleseren Opera dukker nå opp nær sagt over alt. Torsdag ble den første utgaven for Macintosh sluppet.

(Bilde av Windowsutgaven) Foto: BEL
(Bilde av Windowsutgaven) Foto: BEL Vis mer

Tidligere i år var vi vitne til at det lille firmaet Opera Software i Waldemar Thranesgate i Oslo lanserte sin populære nettleser på keltisk. Tidligere har det blitt lansert versjoner for håndholdte PCer og nisjeprodukter som BEos. Tidligere denne uken forelå den første utgaven for Macintosh.

Macintosh-utgaven foreligger for øyeblikket bare i en såkalt Technology Preview-versjon, eller en svært tidlig betautgave. Utviklerne har likevel fått plass til de fleste finessene, som rask lasting av internettsider, høy sikkerhet, og ikke minst - et rent og intuitivt brukergrensesnitt. Opera for Macintosh er i likhet med utgavene for de andre operativsystemene, gratis og svært kompakt (2 MB).

Haakon Lie, som leder programmeringsgruppen hos Opera Software, sier at mye gjenstår før den endelige versjonen sendes ut på markedet, både med hensyn til stabilitet, funksjonalitet og grensesnitt. Han håper derfor at så mange som mulig vil gi tilbakemeldinger underveis. Preview-versjonen støtter for eksempel ikke JAVA og fullskjermmodus.

Opera 5.0 for Macintosh fungerer på MacOS 7.5. Versjoner for 68K prosessorer og OS X er ventet på et senere tidspunkt.

Opera kan lastes ned fra denne adressen.
Les også vår test av Opera 5 i denne artikkelen.