Opera med innebygd VPN

Gjør nettrafikken sikrere og tilgang til ting som er geo-blokkert.

OPERA TIL HØYRE: Ved å bruke den innebygde VPN-funksjonen i nye Opera, lures Netflix til å tro at befinner oss i USA. Der er utvalget større. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
OPERA TIL HØYRE: Ved å bruke den innebygde VPN-funksjonen i nye Opera, lures Netflix til å tro at befinner oss i USA. Der er utvalget større. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år skrev vi om Windows- og Mac-programmet Smartflix, som ved å trikse litt med nettverksinnstillingene gir deg hele verdens Netflix-utvalg, og ikke bare det som er tilgjengelig i landet du bor i.

Tjenesten lever for øvrig i beste velgående, men har nå begynt å ta betalt av brukerne når den syv dager lange prøveperioden er over.

I artikkelen stilte vi spørsmålet: «Har du noen gang lurt en nettjeneste til å tro at du befinner deg på et annet sted?»

Her svarte ganske nøyaktig 2/3 av leserne ja. Av de som svarte nei, svarte 70 prosent at de gjerne skulle ha visst hvordan de gjorde det.

LES OGSÅ: Her ser vi NRK på mobilen – i utlandet

Innebygd i Opera

I utviklerversjonen av Opera, som typisk ligger 1-2 måneder i forkant av den stabile versjonen, har Opera nå bakt inn VPN i selve nettleseren. Dette er typisk noe du har vært nødt til å installere som et tillegg, eller som et frittkjørende program på datamaskinen.

VPN står for «Virtual private network» og lar deg rute all trafikken til og fra maskinen din i en kryptert «tunnel» til en tjener som står et helt annet sted.

Det gjør det langt vanskeligere for andre å snappe opp informasjonen du sender og mottar. Kanskje har du noe slikt på jobb, der du kan få tilgang til interne ressurser (filtjenere, intranett og lignende) selv om du ikke sitter på kontoret. Når du bruker en VPN-tjeneste blir du heller ikke omfattet av eventuelle blokkeringer av nettsider i nettet du er koblet til.

LES MER: Surf sikkert med VPN

AMERIKANSK UTVALG: Ved å aktivere Operas nye VPN-funksjon kan du kose deg med det amerikanske Netflix-utvalget. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
AMERIKANSK UTVALG: Ved å aktivere Operas nye VPN-funksjon kan du kose deg med det amerikanske Netflix-utvalget. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Forfalsking av plassering

En ekstra gevinst er at nettsider oppfatter det som om du befinner deg på samme sted som den andre enden av VPN-tunnelen din. Om du for eksempel bruker en VPN-tjener i USA og logger deg på Netflix, vil Netflix oppfatte det som om du befinner deg i USA og derfor gi deg det amerikanske utvalget i stedet for det norske. Det er over dobbelt så stort.

Verdt å merke seg er at Netflix nå strammer grepet og har begynt å sperre for bruk av slike tjenester for å forfalske plasseringen sin.

LES OGSÅ: Hvordan få Netflix på TV?

Bare tre land

Foreløpig er Operas VPN-tjenere lokalisert i henholdsvis USA, Canada og Tyskland, og tjenesten leveres av SurfEasy, som Opera kjøpte opp på denne tiden i fjor.

Dermed kan du foreløpig ikke bruke løsningen til å se norsk nett-TV mens du er i utlandet, men flere muligheter skal være på trappene. Og dette blir altså gratis å bruke for de som bruker Opera med ubegrenset datamengde – typisk er VPN-tjenester noe man betaler for.

Vår lille test viste dog at det går langt tregere å surfe med VPN aktivert enn uten, men det kan nok også skyldes unormalt høy belastning på VPN-tjenerne i timene etter lansering.

IKKE AKTIVERT SOM STANDARD: For å bruke Operas nye VPN-tjeneste må den aktiveres i innstillingene, under personvern & sikkerhet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
IKKE AKTIVERT SOM STANDARD: For å bruke Operas nye VPN-tjeneste må den aktiveres i innstillingene, under personvern & sikkerhet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


VPN-tjenesten, samt flere andre nyheter (blant annet mulighet for å "poppe" ut et YouTube-vindu slik at videoen spilles selv om du surfer videre) er tilgjengelig i utviklerversjonen av Opera (nedlastingslenker nederst i innlegget). Den er ikke nødvendigvis like stabil som den offisielle versjonen, som altså vil få tilsvarende funksjonalitet i løpet av de nærmeste ukene.

Merk at VPN ikke er aktivert som standard, men gjøres enkelt ved å huke av et kryss i innstillingsmenyen.

LES OGSÅ: Smartflix gir deg alt Netflix-innholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer