Opera klar i versjon 10.5

Har fått nytt og plassbesparende grensesnitt, privat surfing og er optimalisert for Windows 7.

Opera klar i versjon 10.5
Publisert
Sist oppdatert

Opera Software har i dag lansert nettleseren Opera 10.5, som selskapet hevder skal være den raskeste nettleseren for Windows-brukere. Hastighetsforbedringene i forhold til tidligere versjoner skyldes en ny javascript-motor og grafikkbibliotek, skriver selskapet i en pressemelding.

Men etter å ha installert og lekt oss litt med den nye versjonen, vil vi påstå at de mest merkbare forskjellene ligger i grensesnittet. Den nye versjonen har fått en plassbesparende design, der rammene nesten er bort, ikke ulikt en annen populær nettleser, Google Chrome. Dermed blir det mer plass for det som er viktigst, nemlig nettsidene.

Øverst i venstre hjørne sitter et nytt Opera-ikon. Et klikk på denne får fram menyen, og de vanlige valgene i nettleseren:

Opera klar i versjon 10.5


En annen velkommen endring er den tette integrasjonen til Windows 7-grensesnittet Aero. Vi merker oss at rammen er delvis gjennomsiktig (Aero Glass), men langt viktigere; åpne arkfaner kan nås direkte fra oppgavelinjen:

Opera klar i versjon 10.5


Høyreklikker man på Opera-ikonet får man tilgang til hurtigvalg knyttet til surfingen:

Opera klar i versjon 10.5


Opera 10,5 byr også på flere nyheter, den viktigste er introduksjonen av private faner. Høyreklikker du på fanelinjen øverst, kan du velge å åpne en ny, privat fane:

Opera klar i versjon 10.5


All surfing du foretar deg i en privat fane, inkludert historikk, mellomlagring av bilder, cookies etc, blir borte i det du lukker fanen. Dermed etterlates ikke noen spor.

Vårt førsteinntrykk er meget positivt. Nettleseren er unektelig svært rask, og grensesnittet er langt mer tidsriktig og egner seg svært godt på skjermer med begrenset plass og oppløsning.

Full oversikt

For en oversikt over noen av de mange andre, viktige funksjonene som er videreført i versjon 10.5, kan du ta en titt på vår artikkel om versjon 10.

Du kan laste ned Windows-versjonen av Opera 10.5 fra Opera.com. Mac- og Linux-versjoner er underveis. Nettleseren er gratis.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer