Opera 6.0: Pen og praktisk

Vi har sett på den nyeste utgaven av den norske nettleseren Opera. Versjon 6.0 har flere forbedringer både på innsiden og utsiden.

Opera er en populær nettleser, selv om den på ingen måte kan måle seg med utbredelsen av Internet Explorer. Likevel har browseren vunnet markedsandeler den siste tiden, takket være sin hastighet og stabilitet. Vi blir ikke forundret om populariteten av Opera vokser ytterligere nå som versjon 6.0 er sluppet, den byr nemlig på ikke bare på bedre funksjonalitet, men har også et mye mer attraktivt design.

Lekkert og lett

Operas utviklere har jobbet en god del med utseendet og grensesnittet. Når du åpner programmet kan du nå velge om du vil ha alle applikasjonene i ett eller flere separate vinduer. Grensesnittet der alt foregår i ett vindu kan være mer praktisk for brukere som er vant til Internet Explorer eller Netscape, mens flervinduløsningen er nok er best for mer avanserte brukere. Uansett hvilken måte å surfe på du foretrekker, legger du fort merke til det nye, strømlinjeformede designet. De tidligere Opera-versjonene var ikke akkurat blant de peneste, men nå i disse Windows XP-tider er utseende like viktig som innholdet, og det har Opera-utviklerne forstått.

Opera 6.0: Pen og praktisk

Ikonene, menyvalgene og symbolene har alle gjennomgått en overhaling, og ser etter vår mening mye bedre ut enn før. Du kan selvsagt stille inn og justere utseendet så mye du vil, bytte skins, endre menyene og andre detaljer.

Enkel tilgang

En annen ny funksjon som vi synes er temmelig praktisk, er Hotclick-verktøyet. Ved å dobbelklikke på et ord får du opp en meny som lar deg søke etter dette ordet i flere søkemotorer, nettbutikker, slå opp ordet i ordbok eller leksikon, samt oversette det fra og til flere europeiske språk.

Det er videre fullt av linker til søkemotorer, nettbutikker og andre praktiske nettsteder, slik at du slipper å bruke din dyrebare tid på å taste inn adresser for hånd. Den innebygde bokmerke-listen har allerede lagt inn også en lang rekke linker, til alt fra nyhetstjenester til sport, underholdning og mer alternative nettsteder.

Bokmerkene kan videre fritt organiseres, sorteres og søkes gjennom.

Eksempel på "panels"
Eksempel på "panels" Vis mer

Flere nettsteder tilbyr også såkalte ”panels”, som lastes ned fra hjemmesiden til Opera. Disse dukker opp i sidevinduet, og viser oppdatert informasjon fra den aktuelle nettsiden, som du da raskt får tilgang til. Vi opplevde dessverre noen mindre problemer med installasjonen av panels, men funksjonen ser ut til å ha potensiale.

Konklusjon

Hovedinntrykket vårt er svært positivt. Opera er en stabil, rask og avansert nettleser – og likevel mye mindre enn Internet Explorer. Programmets utviklere jobber stadig vekk med å optimalisere koden for å leve opp til ryktet som nettets raskeste browser, og selv om slikt er vanskelig å måle, virker det i alle fall meget kjapt.

Programmet er i utgangspunktet gratis, men da må du leve med et reklamebanner øverst til høyre. Vil du bli kvitt det, må du betale en engangsavgift på 39 dollar – ca. 355 kroner.

Nedlastningen foregår fra nettstedet til Opera, og du kan velge om du vil ha en versjon med Java-støtte eller uten. Utgaven med Java er på 10,7 MB, mens Java-fri versjon er på 3,2 MB.