Opera 5

Den norske nettleseren Opera erklærer nå for alvor krig mot Internet Explorer og Netscape. Versjon 5 har en rekke spennende nyheter, og i motsetning til tidligere versjoner, er denne helt gratis.

Opera Software sin nettleser har høstet stor anerkjennelse verden rundt for hastighet, stabilitet og funksjoner. Firmaet har nesten ikke brukt en reklamekrone, men spredt budskapet om nettleseren gjennom nyhetsgrupper, IRC og andre kanaler på nettet. Det har gitt resultater: det lille selskapet på Kjeller antar at det allerede finnes så mange som 1.5 millioner Opera-brukere verden over.

Opera 5


Skiller seg fra de andre

Ved hjelp av arkfanene navigerer du deg enkelt mellom vinduene
Ved hjelp av arkfanene navigerer du deg enkelt mellom vinduene Vis mer

Opera skiller seg ut fra andre nettlesere blant annet ved at alle vinduer organiseres innenfor samme rammeverk. Det blir derfor lettere å få oversikt når du har mange nettleservinduer åpne samtidig. Nettleseren har også innebygget epost- og nyhetsfunksjon.

Tidligere har du måttet betale 39 dollar (rundt 350 kroner) for å bruke nettleseren ut over en prøveperiode. Versjon 5 er såkalt ”ad-ware”, hvilket betyr at du mates med reklamesnutter i en ramme øverst til høyre i skjermbildet. Dette har igjen ført til at nettleseren er blitt gratis å bruke.

Du kan fortsatt betale 39 dollar, og bli kvitt bannerannonsene. Men i motsetning til annen ad-ware, synes vi ikke at banneren i Opera er særlig forstyrrende. Du kan også skreddersy banneren til å bare vise reklamesnutter som er innenfor dine interessefelt. Hvis du har betalt for å bruke versjon 4, kan du oppgradere til banner-fri versjon 5 uten ekstra kostnad.

Lure nyheter

Opera 5 kommer i to utgaver, en med og en uten Java-støtte. Forskjellen i størrelse er betydelig; den minste versjonen er på beskjedne 2 MB, den største er på 9,5 MB. Den minste har i løpet av noen få dager blitt lastet ned rundt en million ganger fra CNETs arkiver.

Søkefunksjonen er alltid tilgjengelig øverst i hvert vindu
Søkefunksjonen er alltid tilgjengelig øverst i hvert vindu Vis mer

De mest interessante nyhetene er integrert og lett tilgjengelig søking, og en innebygget klient for meldingsutveksling ved hjelp av ICQ-nettverket. Epost-funksjonen er også kraftig oppgradert, med blant annet full POP3-støtte for flere kontoer. Epost- ogog nyhetsklienten mangler fortsatt litt før den kan måle seg med funksjonene i Outlook Express, men duger likevel bra. Vi savnet blant annet importfiltre og riktekst-muligheter.

For øvrig er stabilitet og hukommelsesforbruk forbedret, og ellers har nettleseren gjennomgått større eller mindre ansiktsløftninger på flere felt.

Opera 5.0 understøtter bl.a. 128-bit kryptering, CSS1 and CSS2, XML, HTML 4.01, JavaScript 1.3 og WAP/WML. Vi har prøvd nettleseren på forskjellige nettsteder hvor tidligere versjoner har støtt på problemer (blant annet våre kalkulatorer på DinSide), og har ikke oppdaget problemer av nevneverdig art.

Brukervennlig og kraftig

Download-manageren holder orden på alle nedlastingene dine
Download-manageren holder orden på alle nedlastingene dine Vis mer
Krympe og forstørrelses-funksjonen er intet mindre enn genial.
Krympe og forstørrelses-funksjonen er intet mindre enn genial. Vis mer

Vi har tidligere benyttet Opera i forskjellige sammenhenger, men først nå føler vi at Opera virkelig begynner å bli et reelt alternativ til de andre nettleserne. Nettleseren er blitt behagelig og intuitiv fra første klikk. Det faktum at den er gratis, er selvsagt med på å gjøre den enda mer tilgjengelig enn tidligere.

Dessuten liker vi at utviklerne av Opera har prøvd å skape nye muligheter med denne nettleseren istedenfor å kopiere andres. Her er noe av det vi liker best:

· Den innebygde download-manageren som gir deg mange opsjoner for hvordan filene skal behandles.

· Funksjonen som lar deg krympe/forstørre hele nettsider, med bilder og alle andre elementer. Hvorfor har ikke gigantene fått dette til?

· Forhåndsvisning av utskrift. Dette finnes også i IE 5.5, men denne er kraftigere og mer nøyaktig.

· Sikkerhet/diskresjon. Kan blant annet fjerne alle spor etter surfing ved et klikk.

· Hastighet. Opera behandler og presenterer de fleste web-elementer svært raskt.

· Innstillingsmulighetene. Opera tilbyr langt flere og lettere tilgjengelige innstillinger enn konkurrentene.

· Hurtigtaster. Nettleseren har hurtigtaster for alle tenkelige og utenkelige funksjoner.

Ensom kamp mot overmakten

Det blir spennende å følge Opera videre i kampen mot mastodontene. Med denne versjonen burde alt ligge til rette for at Opera kommer til å fortsette å spise markedsandeler fra Netscape og Internet Explorer.

Opera er tilgjengelig for en rekke plattformer; foruten Windows-versjoner finnes utgaver for BeOS, Linux, Mac og for håndholdte enheter som bruker EPOC operativsystem.

Du kan laste ned nettleseren fra Opera Software sine hjemmesider.