Opera 11 klar for nedlasting

Nettleseren har fått noen spennende nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har norske Opera Software lagt ut den endelige utgaven av nettleseren Opera 11. Den nye versjonen har fått en rekke nyheter, først og fremst har Opera omsider fått støtte for uttvidelser (extensions). Det betyr at du kan skreddersy, personliggjøre og utvide funksjonaliteten betraktelig etter ønske og behov. Dette har imidlertid vært mulig hos konkurrente Firefox og Chrome lenge.

Stabling av nettsider

En annen sentral nyhet er muligheten til å stable åpne arkfaner (tab stacking). Jobber du med mange åpne nettsider samtidig, kan du dermed samle sider som hører sammen i en slik stabel. Hensikten er først og fremst at du skal få bedre oversikt og kontroll over åpne vinduer.

Denne videoen viser stabling i praksis:


.

Stable-funksjonen er Opera foreløpig alene om.

Andre nyheter

Av andre merkbare endringer er forbedret adresselinje. Nå skjules informasjon som ikke er vesentlig for brukeren, mens nyttig informasjon for eksempel om hvorvidt siden er sikker eller ikke, har fått plass.

I tillegg har Opera-utviklerne optimalisert koden i nettleseren, noe som har slanket programmet med 30% i størrelse i forhold til versjon 10.63. Det skal blant annet ha ført til at nettleseren er blitt raskere, ifølge Opera.

DinSide Data testet for en tid tilbake en tidlig alpha-versjon av Opera 11. Der finner du en fyldigere gjennomgang av Opera-funksjonaliteten.

Kan lastes ned og prøves nå

For mer informasjon og nedlasting av Opera 11 beta, gå til denne siden hos Opera Software.

Les også: Tull og tøys om nettlesere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!