Opera 11 i alpha-versjon

Og endelig - støtte for utvidelser!

Opera har endelig fått støtte for utvidelser, selv om det ikke er så mange å finne foreløpig.
Opera har endelig fått støtte for utvidelser, selv om det ikke er så mange å finne foreløpig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske nettleseren Opera har lenge hatt en trofast brukermasse, men har ikke klart å kapre de store markedsandelene de siste årene.

Ser vi på statistikken for DinSide-leserne, er fordelingen av nettlesere slik (tall fra siste 30 dager):

Internet Explorer - 51,31%
Firefox - 21,63%
Chrome - 10,19%
Safari - 9,94%
Opera - 6,75%

Noe av grunnen til at Opera til nå har vært den minst populære av de fem mest brukte nettleserene, kan være mangelen på utvidelser, som finnes både for Firefox, Chrome og Safari. Utvidelser gjør at nettleseren kan gjøre langt mer.

Det er derfor gledelig å se at Opera nå har tatt steget og lansert støtte for utvidelser i Opera 11. Foreløpig er utvalget selvsagt ganske lite og teller kun 14 i skrivende stund (torsdag formiddag), men ut fra det vi har lest om lanseringen skal det være lett for utviklere å lage Opera-varianter av utvidelsene fra de andre nettleserne.

Verdt å sette pris på er også at Opera, som Chrome, lar deg installere utvidelser og bruke dem direkte uten å måtte starte nettleseren på nytt, slik tilfellet er for Firefox.

Lykkes Opera med dette, skal vi ikke se bort i fra en høyere andel Opera-brukere i fremtiden, for den norske nettleseren har definitivt en del smarte triks i ermet og fremstår også som en av de raskeste nettleserne.

Andre nyheter i Opera 11 er forbedret ytelse, mer omfattende epostfunksjon, ny verktøylinje for bokmerker og støtte for de seneste webteknologiene.

Vi klokket inn den velkjente SunSpider-testen (som tester hastigheten på utførelsen av JavaScript) på 381ms (Chrome fikk 351ms og er altså raskere), og Opera 11 får også 100/100 på ACID3-testen, som tester nettleserens evne til å følge webstandarder.

Det skal sies at alfaversjonen av Opera 11 er litt ustabil og blant annet krasjet rett etter at Acid-testen var utført, og dermed måtte jeg skrive de to siste avsnittene på nytt. Vi har også opplevd enkelte andre småproblemer, som for eksempel at Opera 11 ikke helt klarer å håndere tastatursnarveier fra TextExpander for Mac; et produktivitetsverktøy undertegnede er svært avhengig av i hverdagen.

De ulike søkemotorene spretter opp så fort du begynner å skrive i søkefeltet, og du kan lett som en plett legge til egne varianter.
De ulike søkemotorene spretter opp så fort du begynner å skrive i søkefeltet, og du kan lett som en plett legge til egne varianter. Vis mer


Kjekke Opera-funksjoner

Hva er så de "smarte triksene i ermet"? Her er noen høydepunkter:

  • Turbo Mode - Som på mobiltelefon kan du velge å aktivere turbo mode. Denne fungerer slik at Operas servere henter nettinnholdet for deg, komprimerer det og så henter du det fra Opera. Det betyr at behovet for datatrafikk reduseres og er kjekt dersom du a) sitter på en treg linje, eller b) surfer med mobilt bredbånd med begrenset datatrafikk.
  • Søk rett fra adressefeltet - Dette fungerer på samme måte som i Chrome der adressefeltet også er et søkefelt. En annen kjekk funksjon er selve søkefeltet øverst til høyre, som viser en rullegardinmeny med de ulike søkemotorene når du begynner å skrive slik at du kjapt kan pile ned og velge egnet søkemotor. Det er også mulig å legge til egne søkefelter i denne menyen ved å høyreklikke i et søkefelt.
  • Hurtigvisning av faner - Beveger du muspekeren over en fane, får du se et lite miniatyrbilde av innholdet. Det gjør at du kjapt finner frem om du har mange åpne faner.
  • Opera Link - Lar deg synkronisere det aller meste dersom du bruker Opera på flere maskiner, inkludert bokmerker, søk, historikk, notater etc.
  • Nedlastingshåndterer - støtter også BitTorrent-nedlastinger og er mer omfattende enn den er hos mange andre nettlesere.
  • Opera Unite - En omfattende funksjon for deling av bilder, musikk etc. med venner og kjente.
Flere Opera-funksjoner kan du lese hos Opera: Opera Features

Lyst til å prøve den siste versjonen, til tross for at den bare er i alpha og kan krasje i ny og ne? I så fall peker du nettleseren din til http://www.opera.com/browser/next/.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!