Opera - fort & gæli?

Opera - fort & gæli?

I motsetning til en annen norsk opera, er den norskutviklede nettleseren av samme navn i rask utvikling. Men er det noe vits i å betale for å bruke denne nettleseren når du får både Internet Explorer og Netscape gratis? Vi har testet de to siste versjonene (3.21, den offisielle og 3.5, beta-versjonen) av Opera, og gjort oss noen tanker om dette.

Publisert

De som skiller Opera fra de dominerende nettleserene, er programmets størrelse, maskinkrav og pris. De to første er i Operas favør, mens den siste ikke er det.

Størrelse og finesser

Den første forskjellen du merker er størrelsen på filen du laster ned. Den er på under 1,2 Mb, og passer altså på en diskett. Men det er litt urettferdig å sammenligne dette med de amerikanske konkurrentene, fordi dette bare er selve grunnleseren. Ønsker du for eksempel Java-støtte (kommer i versjon 3.5), må du laste ned Sun’s Java plugg-inn. Den internasjonale versjonen av denne er på over 7,2 Mb., og kombinasjonen Opera/Sun støtter ikke norske tegn i alle forskjellige varianter slik de faktisk brukes.

I det hele tatt er Opera et program med mye mindre funksjonalitet enn Netscape og Internet Explorer, slik at det nærmest blir som å sammenligne en matpakke med et koldtbord. Operas argument er at det er mye raskere og mindre ressurskrevende å åpne matpakken enn å dekke på et koldtbord. Det er riktig, men personlig foretrekker jeg koldtbordet.

Standarder

Opera forfekter at de baserer seg på standard HTML, og ikke opererer med tillegg og varianter som bryter eller går utenpå denne standarden. Dette er en slags fundamentalistisk innstilling som ikke altid virker i praksis. Norske tegn kan for eksempel skrives ut fra en definisjon av et tegnsett eller som en kode. I Opera fungerer ikke begge deler, og det er synd siden de aller fleste norske nettsteder av forskjellige grunner bruker en blanding av disse.

Hastighet

Opera er rask, faktisk svært rask, til å tegne de nedlastede elementene opp på skjermen. På langsomme maskiner merkes dette klart, men på nye, raske Pentium-PCer er forskjellen i tid så liten at det knapt legges merke til.

Hvis du stadig er innom nettsteder som bruker Java, vil også forskjellen i tid på å presentere siden bli vesentlig mindre i forhold til andre nettlesere. Et annet problem er at Opera har problemer med å tegne sidene om igjen hvis du veksler mellom flere åpne sider. Opera roter nemlig med mellomlagring av både Java-elementer og tekst, og vi måtte stadig trykke på ”Reload-knappen”. Da forsvinner gevinsten med rask opptegning ganske fort.

Pris

Det er svært modig av et firma å satse på å selge en nettleser når konkurrentene gir bort sine. At vi betaler indirekte for Microsofts eller Netscapes produkter, i en eller annen form, kan muligens anføres som motargument. Det gjør da også Opera på sitt nettsted, men realiteten er like fullt at du slett ikke merker noen forskjell på saldoen på kontoen hvis du bruker Internet Explorer eller Netscape. Velger du derimot å bruke Opera, må du betale 35 dollar, eller 250 kroner pluss moms, og det vil umiddelbart merkes på saldoen.

Vår mening

Opera er etter vår mening produkt som har mange gode egenskaper. Det er litt sært og preges av litt ”opposisjonell” tankegang i forhold til ”de store”. Derfor vil det vel neppe få innpass i de tusen hjem, men det har slått ganske bra an i mer spesielle brukermiljøer.

Hvis Opera klarer å holde ut, slik at de kan levere et produkt som støtter alle de facto ”standarder” og samtidig er både raskere og mindre resurskrevende enn Microsoft/Netscape – da betaler jeg gjerne noen hundrelapper.

Men Operaen er som kjent ikke endelig plassert på kartet...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer