OpenOffice: Gratis Office-pakke

OpenOffice.org tilbyr nå en komplett pakke med office-produkter for tekstbehandling, hjemmesidesnekring, regneark, presentasjon og et program for avanserte matematiske beregninger. Best av alt: det er helt gratis å bruke, både for bedrifter og private.

OpenOffice.org er et open source-prosjekt. Det betyr at kildekoden er åpen, og hvem som helst kan videreutvikle programvaren så lenge kildekoden forblir åpen.

StarOffice 6.0, SUNs kommende Office-pakke (som for øvrig også foreligger i en gratisutgave), vil være bygd på OpenOffice-kildekoden, men med SUNs egen grafiske profil og noen ekstrafunksjoner.

Du kan også videreutvikle selv, på spørsmålssiden til OpenOffice.org oppfordres du for eksempel til å endre kildekoden i programmet dersom du ønsker et annen språkversjon enn engelsk. Dette vil riktig nok være en omfattende jobb...

For alle plattformer

OpenOffice-programmene kan enten startes fra startmenyen, eller ved å høyreklikke på sommerfuglen som legger seg på systemverktøylinjen.
OpenOffice-programmene kan enten startes fra startmenyen, eller ved å høyreklikke på sommerfuglen som legger seg på systemverktøylinjen. Vis mer

Prosjektet kom i gang for ett år siden, med målsetning om å lage en office-suite som kjører på alle de store plattformene (Windows, Unix, Mac osv), basert på åpne komponentbaserte API-kall.

Alle som bruker OpenOffice oppfordres til å registrere seg, og være med på å videreutvikle office-suiten, enten via betatesting eller programmering. Registrering er likevel ikke påkrevd.

Leser og skriver MS Office-formater

Filformatene i OpenOffice er XML-baserte, og programmene inneholder de beste MS Office-filtrene vi har sett. Det betyr for eksempel at du kan lese MS Office-dokumentene dine, og lagre dokumenter i Word/Excel/Powerpoint-format. Vær likevel oppmerksom på at OpenOffice kan ha funksjoner som ikke støttes i MS Office, og vice versa. Men vår erfaring så langt er at det aller meste leses og skrives helt fint.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grensesnittet er noe forskjellig fra MS Office, men etter vår mening like brukervennlig. Programmene har et vell av innstillinger som du kan justere til å passe deg best mulig.

Klikk her for å se skjermbilder fra programmene

OpenOffice foreligger foreløpig i versjoner for Linux og andre Unix-baserte operativsystemer, i tillegg til Windows. En MacOS X-utgave er for tiden under utarbeidelse. Hele OpenOffice-nedlastingen er på 47 MB (Windows-utgave), og full installasjon opptar i overkant av 140 MB. Dette er langt mindre enn hva som kreves av alternativet fra Microsoft. I tillegg blir dokumentfilene som regel mindre enn hva du kan forvente fra MS Office.

Du kan laste ned OpenOffice fra denne siden.