OpenGL, Direct3D og Glide

OpenGL

Et spill kan bruke flere grensesnitt, akkurat som et grafikkort kan ha støtte for flere. Alle 3D-kort har støtte for Direct3D, i og med at APIen er en del av Microsoft DirectX, og er en integrert del av Windows.

Situasjonen for OpenGL er litt annerledes. For noen år siden eksisterte det så å si ingen støtte for denne APIen, men etter at id-guruen John Carmack (som blant annet har vært med og laget Quake og Doom) og flere andre erklærte sin støtte for den, har maskinvareprodusentene fått opp øyene for OpenGL. I dag kommer de fleste kortene med en OpenGL-driver, men det er ikke uvanlig at denne er noe ustabil. OpenGL-driveren er ofte et separat program som må lastes ned i tillegg til vanlige drivere, og derfor er det alltid lurt å undersøke OpenGL-situasjonen for det kortet du er interessert i.

Både Quake II og Kingpin bruker samme 3D-motor, som benytter OpenGL Vis mer

Det finnes to former for OpenGL-drivere: MCD og ICD. MCD-drivere er enkle å programmere, men overlater 3D-kalkulasjonene til hovedprosessoren, mens grafikkortet tar seg kun av den visuelle siden. ICD-drivere overlater alt til grafikkortetet, og er det foretrukne valget. Grafikkortene i dag kommer stort sett alltid med fullstendige ICD-drivere, men det er likevel lurt å undersøke dette på forhånd.

OpenGL APIen ble først lagt merke til med GLQuake, som er en 3D-akselerert versjon av det originale Quake-spillet (tidligere har OpenGL kun vært brukt i profesjonelle 3D-applikasjoner). Etter det har OpenGL opplevd økt støtte og popularitet, og det er stort sett Quake II-baserte spill som SiN, Half-Life, Heretic II og Kingpin som benytter seg av OpenGL. Fordelen for spillutviklere er at OpenGL er uavhengig av operativsystemer, hvilket betyr at OpenGL-spill enkelt kan portes til Mac, Linux, o.l.

Direct3D

Forsaken er et Direct3D-spill Vis mer

Dette grensesnittet er utviklet av Microsoft som en del av DirectX-pakken. DirectX har nå nådd versjon 6.1, og versjon 7 er ikke langt unna. Til å begynne med ble Direct3D ansett som ustabil og vrien å programmere for. Det er derfor John Carmack kom med skarp kritikk av grensesnittet tidlig i 1997, og gav sin støtte til OpenGL. Microsoft ble nødt til å inkludere OpenGL-støtte i Windows, men fortsatte å utvikle Direct3D.

I dag har APIen oppnådd den ønskede stabiliteten, og etablert seg som et populært grensesnitt. De fleste spill bruker det, og alle grafikkortene støtter det. I og med at DirectX er en integrert del av Windows, er det en naturlig utvikling siden det er dette operativsystemet de fleste av oss bruker.

Glide

Dette grensesnittet er utviklet av 3dfx, firmaet som ble berømt på grunn av sine Voodoo-kort. 3dfx var først ute med å gjøre rimelig og bra 3D-akselerasjon tilgjengelig for et bredt publikum. De første spillene som utnyttet 3D-kort i 1996 (f.eks. Tomb Raider), brukte Glide og fungerte kun med Voodoo-baserte produkter.

Etter hvert ble OpenGL og Direct3D-plattformene mer utbredt, men Glide gjenstod. I dag brukes APIen mindre og mindre i og med at de fleste nye kort har støtte for OpenGL og Direct3D, mens Glide er kun støttet av 3dfx sine brikker (Voodoo, Voodoo Rush, Voodoo 2, Voodoo Banshee og Voodoo 3). Likevel er ikke grensesnittet dødt, og det utvikles fremdeles spill med det.