F/1,8 er meget imponerende på et kompaktkamera. Dette er Olympus' entusiastmodell.
F/1,8 er meget imponerende på et kompaktkamera. Dette er Olympus' entusiastmodell.Vis mer

Olympus lanserer XZ-1 og PEN E-PL2

Svært lyssterk entusiastkamera.

(LAS VEGAS/DINSIDE) På CES-messa i Las Vegas har Olympus vist frem to nye modeller. XZ-1 er en entusiastmodell som vil konkurrere med Canon G12, Panasonic LX5 (test kommer), Samsung EX1 etc.

Kameraet ser spennende ut på papiret; først og fremst fordi objektivet er svært lyssterkt, med f/1,8 på vidvinkel (=28mm) og f/2,5 på tele (4x optisk zoom). I tillegg er skjermen av OLED-typen med 600.000 punkter, relativt høyt for et lommekamera. OLED-skjermene trekker mindre strøm enn tradisjonelle LCD-skjermer, så her bør det være mulig å få flere bilder ut av hver batteriladning, men foreløpig finnes det ikke noe detaljert informasjon her.

Via en dedikert opptaksknapp kan kameraet filme i 720p HD-oppløsning. Interessant er det også at Olympus har valgt å legge seg på 10 megapikslers oppløsning, og det på en relativt stor bildebrikke på 1/1,6".

Som på PEN-kameraene følger det også med såkalte art filters, som gjør at du kan ta bilder med miniatyreffekt, vignettering etc. I tillegg er det mulig å kjøpe et makrolys du kan koble på kameraet, slik at du kan ta bilder på veldig nært hold med ekstra lys.

Norske priser og dato er foreløpig ikke kjent, men i USA vil kameraet ligge på $499 veiledende, så det er nok å forvente at veiledende pris vil bikke 4.000 kroner i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samleside:

Kamera

Olympus lanserer XZ-1 og PEN E-PL2


PEN E-PL2

Olympus har også annonsert et nytt kamera i PEN-serien; relativt små systemkameraer med utskiftbar optikk, men som ikke har noe speil eller optisk søker. E-PL2 erstatter E-PL1.

Den kanskje største nyheten er at kameraet selges med et nytt 14-42mm kit-objektiv (tilsvarer 28-84mm på grunn av beskjæringsfaktor på 2) som er laget både for stillbilder og film, og som skal ha raskere og mer stillegående autofokus enn tidligere. I tillegg er skjermoppløsningen økt til 460.000 punkter.

Kunstfilterne vi kjenner fra PEN-kameraene er også oppgradert og kan nå kombineres, og byr også på full manuell kontroll. Maksimal ISO-verdi er 3200, og kameraet kan gjenkjenne opptil åtte ansikter og justere eksponeringen deretter.

Prislapp med objektiv er satt til $599 i i USA, men foreløpig vet vi ikke noe om prisen her til lands.

Flere nyheter fra CES 2011