Kameraet har en meget klassisk design. Foto: Olympus
Kameraet har en meget klassisk design. Foto: OlympusVis mer

Olympus lanserer OM-D E-M5

Spenstig systemkamera i retro-innpakning.

Olympus har nettopp lansert en rekke nye kameraer i kompakt-segmentet, og som vanlig dreier det seg om kraftigere zoom, bedre vidvinkel, sterkere lysfølsomhet og bedre video enn i forrige generasjon. For ikke å glemme litt lavere priser.

LES OGSÅ:

Men mest spennende synes vi likevel at systemkameraet OM-D E-M5 er. Olympus er blant flere produsenter som satser på systemkameraer med utskiftbar optikk, som kompakte alternativer til de større speilreflekskameraene.

Les også: Test av 6 systemkameraer

E-M5 har tydelig retro-preg med hus i sølv og svart, og ser du det rett forfra kunne det like gjerne vært et speilreflekskamera fra 70-tallet.

Les også: Dette skal redde kompaktkameraet

Mindre og like raskt

Men på innsiden er det snakk om et fullblods digitalt systemkamera med utskiftbar optikk. Den store fordelen kontra speilreflekskameraer er størrelsen og vekten. Huset måler nemlig kun 122 x 89 x 43 mm, og det er vesentlig mindre enn selv det minste speilhuset fra Canon, EOS 60D, som måler 145 x 106 x 79 mm, skriver ITavisen. Huset skal være vannavstøtende og er bygget i en magnesiumlegering.

Vekten er også godt under halvkiloen, og objektivene skal også veie mindre enn på dem som er laget for speilreflekser.

Skjermen kan vippes og tiltes. Dermed blir det enklere å ta bilder langs bakken eller over en folkemengde. Foto: Olympus
Kameraet har en meget klassisk design. Foto: Olympus
Her er kameraet med ekstra batteripakke påmontert. Foto: Olympus
Kameraet er både støv- og sprutsikkert. Foto: Olympus

Kompatibelt

Kameraet er kompatibelt med den digitale systemstandarden Micro Four Thirds, som benyttes av Olympus og Panasonic. Det betyr blant annet full kompatibilitet med alle MFT-objektiver på markedet. Olympus melder dessuten om at de har et par nyheter på gang her, M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1,8 og M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2,8 makro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kameraet sitter en 16,3 megapiksels Live MOS-sensor, med forbedret dynamisk omfang og fargegjengivelse, ifølge Olympus.

Den elektroniske søkeren gjengir bildeflaten 100 prosent, og har 1,44 millioner piksler. Forsinkelser skal heller ikke være noe problem, noe som kunne være tilfellet på eldre kameraer med elektronisk søker. Dette har vært en vesentlig forskjell mellom systemkameraer som dette, og speilreflekskameraer der søkeren er optisk.

Les også: Trådløse kameraer fra Canon

Sikrer stødige bilder

En innebygd fem-aksers bildestabilisator - den første med fem akser på markedet, ifølge Olympus. Den skal sørge for å minimere ufrivillige horisontale, vertikale, roterende og rullende posisjonsendringer, med tilhørende uskarpe bilde.

Olympus trekker også fram hastigheten som et stort fortrinn ved modellen. Med fast fokus tar det inntil 9 bilder pr sekund, eller 4,2 bilder pr sekund ved variabel autofokus. "Verdens raskeste autofokus", hevder Olympus i pressemeldingen.

Visning av bilder på skjermen skal også være vesentlig raskere enn på tidligere Olympus-kameraer.

I tillegg til å ta bilder kan kameraet også filme i full HD, og du kan velge mellom MOV-filer (H.264) og AVI (Motion JPEG).

I tillegg til den elektroniske kikke-søkeren kan du også bruke skjermen som søker. Den er på 3 tommer, og den kan vippes og tiltes, og er berøringsfølsom.

Kameraet er ventet i butikkene i april, til priser rundt 9000 kroner (for huset).

Samleside: Kamera