Olympus Camedia E10

Foruten lekker og behagelig anatomi, byr Olympus Camedia E-10 på alt man kan drømme om i et digitalt kamera. Speilrefleks, 4 megapixels, 4x asfærisk ED-zoom, RAW filformat og utsøkt brukerkomfort er bare noen av de kvaliteter jeg har falt pladask for. E-10 er i alle sammenhenger mitt ”drømme-Camedia”.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Olympus Camedia E10

Camedia E-10 er nytt fra innerst til ytterst. Førsteinntrykket om et særdeles solid og kraftig kamerahus gjenspeiler seg i de gode spesifikasjonene og de utsøkte detaljene. Grepet og tyngden gir kameraet brukerkomfort i klasse med markedets profesjonelle digitale speilreflekser, til en gunstigere pris.

LES OGSÅ:

Imponerende spesifikasjoner

E-10 er et ekte speilrefleks, med unntak av utskiftbar optikk. Til gjengjeld er objektivet av ypperste klasse, med asfæriske elementer og ED-glass. 4x zoom med brennvidder som tilsvarer 35-140 mm på et vanlig kamera og lysstyrke f/2,0-2,4 dekker de aller fleste behov. Om det ikke er nok, kan du supplere med 1,45x eller 3x teleforsats, 0,8x vidvinkelforsats eller makroforsats for opptak som dekker størrelsen av et kredittkort.

Kameraet har to kontrollratt, et på tommelen og et på pekefingeren. De har samme funksjon, med unntak av når du bruker manuell eksponering. Den viktigste nytenkningen, sett fra et bruksmessig synspunkt, er knappen for låsbar manuelt målt hvitbalanse, plassert på fronten, mellom grepet og objektivet. Jeg likte også knappene for direkte valg av oppløsning og kvalitet, samt valg av automatisk eller manuell hvitbalanse.

Menyene i E-10 er blant de beste på markedet. Store, tydelige symboler og enkle stikkord gjør det raskt og enkelt å definere de funksjonene man vil stille inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4 millioner bildepunkter

Olympus Camedia E-10 er det første kamera med 4 millioner punkter på brikken, som gir bildefiler med oppløsning 2240x1680, dvs. 3,76 mill. effektive punkter. CCD-brikken er 2/3” stor og det gir relativt store bildepunkter, slik at brikken får god lysfølsomhet. Laveste verdi er ISO 80, med supplerende verdier ISO 160 og ISO 320 ved hjelp av forsterkning.

Fargebalansen i E-10 er meget behagelig og tilnærmet naturtro. En forutsetning for korrekte farger er en riktig innstilt hvitbalanse. E-10 har både automatisk og manuell justering, samt låsbar manuell måling. Sikt kameraet mot en hvit flate, trykk inn den lille knappen mellom grepet og objektivet og du har målt lyskilden og lagret målingen. Godt tenkt og godt utført.

Både SmartMedia og CompactFlash Type I/II

E-10 har justerbar, skarphet og kontrast og bildene kan lagres på SmartMedia eller CompactFlash (Type I eller II) minnekort, i formatene RAW, TIFF eller de tre JPEG-kvalitetene SHQ, HQ og SQ. Med RAW blir rene data fra brikken lastet ned, uten komprimering eller annen behandling, et ideelt format hvis du er en ekspert på bildebehandling.

RAW-filen er ca. 7,6 MB, mens et TIFF-bilde er 11,3 MB. En vesentlig svakhet med E-10 er at det tar enormt lang tid å vise store bildefiler på LCD-skjermen, som forresten kan vippes opp til bortimot 90 grader.

Lysmåleren har ESP analyserende fler-punkts måling, men byr også på sentrumsdominert gjennomsnitt eller ren punktmåling. I tillegg til programeksponering, har E-10 blender- og lukkerprioritet og helt manuell innstilling. Programmet kan ikke forskyves. Derimot kan du kompensere eksponeringen +/- 2EV eller bruke alternative eksponeringner (bracketing).

Høy bildekvalitet handler ikke om oppløsning alene. Uten et skarpt objektiv nytter det ikke med verdens beste bildebrikke. Objektivet i E-10 er en 4x zoom, 9-36 mm, som tilsvarer 35-140 mm overført til 35 mm film. Lysstyrken er f/2,0-2,4 (når så du sist en 35-140 mm med den lysstyrken….?) med nærgrense 60 cm i normal modus og 20 cm i makro.

Autofokusen er uhyre rask og presis med passivt og aktivt AF-system. Både zoom og fokus stilles inn manuelt med tradisjonelle ringer på objektivet. Makro kun til 20 cm.

Konklusjon

Etter en ukes tid med Camedia E-10, er det blitt mitt "drømme-Camedia". Perfekt utformet, med knappene på rett sted til rett tid og med et objektiv som tar pusten fra en kritisk kameraskribent.
Bildekvaliteten er enestående, ikke bare takket være sine fire millioner punkters oppløsning, men framfor alt på grunn av nydelige farger, god skarphet og et mylder av formater, inkludert RAW.

De eneste svakhetene jeg kan finne, er treg visning av bilder på LCD-skjermen, at raskeste lukkertid bare er 1/640 s, at den bare har ISO 360 som høyeste lysfølsomhet, at hvitbalansen er oppgitt i Kelvin og at kameraet ikke har utskiftbar optikk.

Det er så nær feilfritt det kan gå an å komme.

Se bilder tatt med dette kameraet
Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)