Olympus Camedia C-990Z

Suksessen for Olympus på det digitale kameramarkedet kan i stor grad tilskrives tradisjonell, men like fullt elegant design. 900-serien er utvilsomt det vakreste de har skapt, tydelig inspirert av kompaktserien Mju.

Olympus Camedia C-990Z
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Olympus Camedia C-990Z

990 er nyeste tilvekst, med 2,1 megapixels bildebrikke, 3x optisk zoom, variabel lysfølsomhet og videosekvenser i QuickTime format som viktigste egenskaper.

LES OGSÅ:

Nydelig kamera

Kameraet er ingen revolusjonerende nyskapning. Knapt nok en nyhet da det ble lansert i fjor høst. Modellen er en videreføring av tidligere modeller i 900-serien. C-990 Zoom er et nydelig kamera, i likhet med sine forgjengere. Endringene fra modellen C-960, som den erstatter, er utvidet oppløsning til 2,1 megapixels og tillegg av levende videoopptak.

C-990Z har optisk søker med øyekorreksjon, pluss en 1,8” LCD-skjerm, som også kan fungere som søker. Betjeningen av kameraet skjer for det meste via skjermmenyene, som har meget spartansk design og layout. Personlig foretrekker jeg knapper i stedet for menyvalg, men for den alminnelige bruker, er det kanskje best sånn som det er.

Objektivet er en 3x asfærisk zoom, supplert av 1,6x, 2x eller 2,5x digital zoom. Det beskyttes av et objektivdeksel som også fungerer som strømbryter. Brennviddene er 5,4-16,2 mm, som tilsvarer 35-105 mm på et vanlig 35 mm kamera og lysstyrken er 2,8-4,4. Nærgrensen er 80 cm ved normalopptak og 20 cm i makro. Da vil bildeutsnittet dekke et område på ca. 7,5 x 5,5 cm med største forstørrelse.

Foruten autofokus har den to manuelle trinn, uendelig og 2,5 m. Testen viste at objektivet tegner skarpt og er uten vesentlige svakheter. Jeg savner flere manuelle trinn og autofokusen burde hatt en hjelpelampe for opptak i svakt lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panoramafunksjon og videoopptak

Bildebrikken er en 1/2,7” CCD som gir 1600x1200 punkter som maksimal bildeoppløsning, med 640x480 punkter som alternativ. Bildekvaliteten har fire varianter av JPEG-komprimering og oppløsning, ukomprimert TIFF i høyeste oppløsning og videoopptak i QuickTime Motion JPEG i 320x240 punkters oppløsning (15 b/s i 15 s.) eller 160x120 (15 b/s i 60 s.). C-990Z kan dessuten ta serieopptak med 1,5 b/s opptakshastighet for mellom 5 og 45 bilder. En panoramafunksjon finnes også, for å ”sy” sammen flere bilder.

Brikken har automatisk eller manuell lysfølsomhet i verdiene ISO 100, 200 eller 400. Ved 100 og 200 var bildestøyen behagelig liten, men sjenerende ved ISO 400. Eksponeringen styres automatisk med lukkertider fra 1/2 til 1/1000 s, med mulighet for inntil +/- 2EV eksponeringskompensasjon.

Nøyaktig eksponering

Under testen viste C-990 meget nøyaktig eksponering, takket være lysmålerens evaluerende ESP analyse. Du kan også velge punktmåling når lysforholdene tilsier det. Mange vil synes at fargene er litt tamme, men min erfaring er at de likevel er godt balansert og kun trenger litt ekstra metning.

Med automatisk og fire manuelle verdier for hvitbalansen, takler C-990 de fleste lysforhold meget godt. Låsbar, manuelt målt hvitbalanse finnes dessverre ikke. Blitzen rekker 4 meter, den har alminnelig god spredning og er utstyrt med de vanlige blitzfunksjonene.

Ikke USB

Olympus bruker SmartMedia kort for lagring og leverer et 8 MB kort med kameraet. Det rommer mellom 1 og 82 bilder. Merkelig nok er C-990Z tilpasset serielt grensesnitt (RS232C), ikke USB, for nedlasting av bildene til en datamaskin. Olympus leverer fire alkaliske LR6/AA batterier som standard, men Olymus Norge AS inkluderer fire oppladbare batterier og lader i tillegg. Strømforbruket er betydelig mindre enn på tidligere modeller i serien.

Konklusjon

Camedia C-990 Zoom har en utsalgspris på 7.500 kroner og det synes litt høyt, med tanke på 2,1 Mpix, ikke USB, ikke låsbar hvitbalanse og svært få manuelle innstillinger. Kameraet fungerer imidlertid raskt, med et innebygd bufferminne som gir både serieopptak og videosekvenser.

Alt i alt er C-990 et kamera som definitivt bør tas med i vurderingen, dersom du er ute etter et kamera som er lett å bruke, slankt og glatt i formen og som tar alminnelig gode bilder med 2 millioner bildepunkter.

Se bilder tatt med dette kameraet
Les mer om dette kameraet hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)