Olympus Camedia C-700UZ

Olympus overrasker nok en gang med en sensasjonell 10x zoom i et kompakt kamerahus.

Olympus Camedia C-700UZ
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Olympus Camedia C-700UZ

Olympus Camedia C-700UZ er et relativt kompakt kamera som kombinerer en rekke avanserte funksjoner og manuelle kontroller med 10x optisk zoom (bokstavene UZ står for Ultra Zoom). Objektivet er verdens minste 10x zoom, i følge Olympus. Dessverre har det ikke vært plass til bildestabilisator og brikken i kameraet yter ikke mer enn 2,1 megapixels.

LES OGSÅ:

C-700UZ har elektronisk søker med øyekorreksjon. Det betyr at søkeren er en liten LCD-skjerm som viser nøyaktig det bildeutsnittet du fotograferer. I tillegg har den en 1,5” LCD-skjerm, som også kan fungere som søker. Kameraet betjenes delvis av strategisk plasserte knapper og delvis av en helt ny, elegant skjermmeny.

Imponerende optiske egenskaper

Objektivet er kameraets mest unike egenskap. Det har hele 10x zoom, som på et 35 mm kamera tilsvarer hele 38-380 mm. Om ikke det skulle være nok, kan du supplere med 2,7x digital zoom, slik at televirkningen blir hele 1.026 mm. Objektivet har ikke optisk bildestabilisator, så stativ er absolutt nødvendig.

Nærgrensen er normalt 60 cm og 10 cm i makroposisjon. C-700UZ har både autofokus og manuell fokus. Den manuelle er imidlertid så godt gjemt at du må ty til bruksanvisningen for å finne den. De optiske ytelsene er imponerende bra, tatt i betraktning 10x zoom og 38 mm vidvinkel. Litt ullen i hjørnene på full vidvinkel, litt vignettering og en smule tønnefortegning, men jevnt over gode optiske prestasjoner. Autofokusen fungerer eksemplarisk i godt lys, men sliter litt i svak belysning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange funksjoner

Oppløsningen i C-700UZ er altså ”bare” 2,1 megapixels, levert av en 1/2,7” CCD-brikke. Bildeoppløsningen er maksimalt 1600x1200 punkter, men du kan også velge 1280x960, 1024x768 eller 640x480 punkters oppløsning. Bildekvaliteten kan stilles til tre varianter av JPEG-komprimering og oppløsning, pluss ukomprimert TIFF i høyeste oppløsning. Videoopptak i QuickTime Motion JPEG er også mulig, samt serieopptak med inntil 1,8 bilder i sekundet. Kameraet kan dessuten gjøre rene lydopptak, dvs at du kan bruke kameraet som diktafon.

Eksponeringen styres av en Digital ESP lysmåler, som i tillegg til evaluerende måleanalyse også kan ta punktmåling i sentrum. Med 8-punkts multi-spot måling kan du selv definere hvilke punkter kameraet skal legge vekt på ved kalkulasjon av eksponeringen. I tillegg til helautomatisk eksponering, kan C-700UZ også by på programmert, blenderprioritert, lukkerprioritert eller helt manuell eksponering.

Lukkertidene kan stilles fra 1/1.000 til 1/2 s med automatisk eksponering, men manuelt kan du velge lukkertid helt til 16 sekunder. Eksponeringsalternativer (AEB), AE-lås og eksponeringskompensasjon (inntil +/- 2EV) finnes også. Lysfølsomheten for brikken er justerbar mellom ISO 100 og ISO 800, automatisk eller manuelt. Testen av C-700UZ viste perfekt eksponering med alle testmotiver.

Perfekt automatikk

Fargegjengivelsen var også stort sett bra. Kameraet har automatisk hvitbalanse, samt fire manuelle verdier og låsbar, manuell måling. Den automatiske hvitbalansen ga praktisk talt perfekte resultater under ulike belysninger, faktisk bedre enn de manuelle verdiene. Aller best ble den låsbare målingen.

C-700UZ har også innebygd blitz. Den rekker 4,4 m i teleposisjon og 5,5 m med vidvinkel. Spredningen av blitzlyset er normalt bra, den er utstyrt med de vanlige blitzfunksjonene og du kan dessuten bruke separat, ekstern blitz.

Olympus leverer et 8 MB SmartMedia kort i forpakningen. Det er kjipt. Med full oppløsning og TIFF kvalitet, blir det så vidt plass til ett bilde. C-700UZ er tilpasset USB grensesnitt for nedlasting av bildene til en datamaskin og er kompatibel med både PC og Mac. To CR-V3 litium batterier leveres som standard strømkilde, men du kan også bruke vanlige AA-størrelse batterier, alkaliske, litium eller oppladbare.

Raskt og godt

C-700UZ arbeider relativt raskt, både under opptak og ved avspilling. Strømforbruket er også behagelig lavt, og særlig økonomisk blir det med oppladbare NiMH batterier
Til tross for at kameraet er enkelt og likefram i bruk, med moderat oppløsning, er det overraskende rikt utstyrt, både av finesser og manuelle muligheter. At kameraet har ukomprimert TIFF bildeformat for alle oppløsninger, gir også grunn til å rope hurra.

Bildekvaliteten er gjennomgående av høy kvalitet, ikke det skarpeste objektivet på markedet, men med rene farger og en automatisk hvitbalanse som imponerte stort under alle de testede lysforhold.

Konklusjon

C-700UZ kommer hederlig fra denne testen, der særlig fargegjengivelsen imponerte. Prisen, 9.000 kroner, er heller ikke avskrekkende, med tanke på hva kameraet kan tilby av egenskaper og ytelser. Prisklassen under 10.000 kroner har et kjempestort potensiale og jeg kan godt forstå at mange lar seg fascinere av 10x optisk zoom, endog velger det framfor høyere oppløsning.

Dersom du kan nøye deg med 2,1 megapixels oppløsning, gir jeg Olympus Camedia C-700UZ min anbefaling. Det er kompakt, men formen er dessverre skjemmet av at objektivet stikker relativt langt ut av kameraet, selv når det er avslått. Heller ikke innebygd objektivdeksel har vært mulig. På den annen side, noe må man ofre for å få 10 optisk zoom!

Så, hvis formen, oppløsningen og prisen er akseptabel, ser jeg ingen grunn til ikke å velge Camedia C-700UZ.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS.

(Testen er utarbeidet av Kai Thon i DigIT AS for DinSide Data)