Olympus Camedia C-40Z

Dette er et veldig lite kamera, men med voksne egenskaper. Det er nesten ubegripelig hvordan Olympus har klart å fylle det kompakte kamerahuset med så mange funksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Olympus Camedia C-40Z
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Olympus Camedia C-40Z

Her er 4 megapixels oppløsning, TIFF, automatisk og manuell kontroll av alle vesentlige funksjoner, hele 2,8x optisk zoom og video med lyd, for å nevne noen av de mange egenskapene og finessene.

LES OGSÅ:

Konstruksjon:

Kameraet har et helt nytt design, men Olympus har beholdt det skyvbare frontdekslet, som i mange år har vært et kjennetegn for Olympus kompaktkameraer. Kamerahuset er av plast, men fronten er av aluminium.

I motsetning til mange andre minikameraer, har C-40Z en ganske høy profil, nesten kvadratisk. Konstruksjonen har bl.a. den fordelen at hånden får en større flate å holde i, slik at kameraet føles å ligge trygt i hånden. Når kameraet er avslått er overflaten glatt, uten utstikkende detaljer og frontdekslet gir god beskyttelse av vitale deler som objektiv, søker og andre vinduer på fronten.

Objektivet har ikke filtergjenge, og det er derfor umulig å feste optiske forsatser. Den optiske søkeren er relativt stor, men mangler øyekorreksjon og linjer for parallakse, og gir et søkerbilde som er betydelig mindre enn det som blir avbildet.

Alle betjeningsorganer har derimot utmerket plassering, kameraet virker solid, men dessverre er stativfestet i plast. Det er intet beskyttende glass over LCD-skjermen og det mangler antirefleksbelegg, slik at det er vanskelig å se søkerbildet og menyene i sterkt sollys.

Egenskaper

Til tross for sitt kompakte ytre, er C-40Z fullt på høyde med sine større søstre og brødre når det gjelder manuelle muligheter. Her er både hel- og halvautomatisk eksponering, pluss manuell kontroll, automatisk og manuell hvitbalanse, autofokus og manuell fokus osv, osv. Jeg synes også det er positivt at C-40Z har video med lyd og mulighet for å spille inn kommentarer til hvert bilde.

En funksjon jeg savner, er imidlertid mulighet til å bruke kameraet som webkamera. Blitzen har kort rekkevidde og sprer ikke lyset så godt som ønskelig. Positivt er det allikevel at kameraet har blitzkompensasjon. Synkronisering av ekstern blitz er ikke mulig. I tillegg til et sant mylder av kombinasjoner for oppløsning og komprimering, har C-40Z også ukomprimert TIFF og det er mulig å interpolere oppløsningen til 7,7 megapixels i kameraet.

Jeg savnet ellers histogram på C-40Z, en funksjon som er meget nyttig og som er blitt nokså vanlig i våre dager.

Optikk

Lysstyrken imponerer ikke på C-40Z. Bare 2,8-4,8. 2,8x optisk zoom er også mindre enn på enkelte av konkurrentene. Objektivet tegner imidlertid overraskende skarpt, størrelsen tatt i betraktning, og fortegningen er heller ikke verre enn ventet.

Kombinasjonen av objektiv og bildebrikken ga imidlertid noe mer kromatisk aberrasjon enn ønskelig.

Autofokusen kan arbeide kontinuerlig eller for enkeltbilder og fungerte upåklagelig. Testen ga ingen feilfokuseringer i godt lys og fungerte imponerende bra selv i svak belysning.

Bildekvalitet

Med unntak av automatisk hvitbalanse i kunstig belysning, mestret C-40Z de fleste testede lysforhold brukbart. Jeg har også notert et pluss for finjusteringen av hvitbalansen og den låsbare manuelle hvitbalansen.

Fargegjengivelsen var naturtro, men med lavere fargemetning enn jeg hadde forventet av et kamera i denne klassen. Ikke slik å forstå at det er negativt, du må bare justere den opp litt hvis du liker mer smell i fargene. SHQ kvalitet ga praktisk talt identiske bilder til ukomprimert TIFF.

Brukervennlighet

Liten størrelse og lav vekt er to viktige salgsargumenter for C-40Z. Disse egenskapene har Olympus klart å forene med svært god brukerkomfort. Det er en bragd de kan være stolte av. Utformingen av kameraet gir god ergonomi, betjeningsorganene er godt plassert og kameraet ligger godt i hånden.

Jeg er derimot ikke så begeistret for de mange menyvalgene. De har altfor mange opsjoner og blir for innviklet. Olympus bør dessuten gå over til vanlige valg av oppløsning og kvalitet, i stedet for de håpløse kombinasjonsløsningene sine.

LCD-skjermen har et klart og fint bilde, men mangler antirefleks-belegg. Det reduserer brukervennligheten i sollys. Søkeren er derimot grei nok, selv om den mangler parallaksemerker og justerbar dioptri.

Utstyrspakke

Litiumbatteriet som leveres med kameraet har meget god kapasitet. Likevel er jeg glad for at Olympus Norge leverer oppladbare NiMH-batterier og lader inkludert i prisen.

Programutvalget er det samme som med andre digitale kameraer fra Olympus, nemlig Camedia Master, som er et greit program for amatørbruk.

Olympus skal dessuten ha ros for at de legger ved trådløs fjernkontroll.

Valuta for pengene

Olympus Norge antyder 10.000 kroner for C-40Z. Det er omtrent som ventet i dagens konkurranse.

Med tanke på hva kameraet har å by på av egenskaper og finesser, kombinert med svært gode ytelser, pluss liten størrelse og lav vekt, synes jeg du får mye for pengene med C-40Z.

Konklusjon

Camedia C-40Z er en verdig kandidat blant små digitale kameraer med 4 megapixels oppløsning.

Jeg likte i utgangspunktet ikke designet mer enn sånn passe, men har i løpet av testen blitt mer og mer glad i kameraet. Det fungerer upåklagelig for reinspikka amatører, og byr på ekstreme utfordringer for dem som liker å eksperimentere med ulike innstillinger.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos Digit.no

(Testen er utført av Kai Thon for DinSide Data)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!