Olympus Camedia C-3040 Zoom

Olympus Camedia C-3040Z er en meget begrenset oppgradering av forrige modell, Camedia C-3030Z. Kamerahuset er det samme, oppløsningen er den samme og de primære funksjonene er de samme. Nytt er objektivet, som er verdens mest lyssterke på et digitalt kamera, med sine F1,8-2,6.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Olympus Camedia C-3040 Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Olympus Camedia C-3040 Zoom

Objektivet har fortsatt 3x optisk zoom, men dessverre har Olympus forskjøvet zoomområdet litt, slik at største vidvinkel nå er 35 mm i stedet for 32 mm.

LES OGSÅ:

Nytt er også punktmåling ved autofokus og låsbar manuell hvitbalanse (takk og lov). Dessuten er lukkertidene utvidet til 4 sekunder mot 1 sekund på C-3030Z og du kan nå zoome under videoopptak (ikke mulig på C-3030Z). Til gjengjeld har Olympus fjernet flerpunkts eveluerende lysmåling på C-3040Z, men de har beholdt sin ESP-måling som gjør jobben meget bra.

Konstruksjon

Camedia 3040Z virker noe tilårskommen, på godt og vondt. "Gammel" design betyr nemlig at kameraet er godt gjennomprøvd, hvor barnesykdommene forlengst er ryddet av veien.

Objektivet stikker langt ut, selv når kameraet er avslått, og det bidrar til en nokså klumpete fasong. Dessuten savner jeg innebygd objektivdeksel. Objektivet har ikke filtergjenger, men det finnes et adapter som gjør det mulig å feste optiske forsatser.

Søkeren har øyekorreksjon, den har rimelig god bildedekning men mangler linjer for parallakse. Alle betjeningsorganer har utmerket plassering, kameraet virker solid i alle sammenhenger, også dekslene, men med unntak for stativfestet i plast.

LCD-skjermen er klar og skarp, men mangler antirefleksbelegg. Derfor er det vanskelig å se søkerbildet og menyer i sollys.

Egenskaper

Mange valg av manuelle innstillinger gir kameraet et halvprofesjonelt preg og det er positivt at C-3040Z har lyd på videoopptakene og mulighet for å spille inn kommentarer til hvert bilde. morsomt også med redigeringsfunksjon av video i kameraet. Derimot er det synd at kameraet ikke kan brukes som webkamera.

Blitzen har bedre spredning enn mange av konkurrentene, men på tross av den økte lysstyrken på objektivet ble det noe undereksponering på de oppgitte 3,8 meter. Blitzkompensasjon var nødvendig på avstander over 2 meter. C-3040Z har kontakt for synkronisering av ekstern blitz, men hvor er blitzskoen? Den har Olympus glemt!

På E-10 og E-20P har Olympus valgt både TIFF og RAW for ukomprimerte opptak. C-3040Z har bare TIFF. Jeg ville personlig foretrukket RAW, men TIFF er kanskje bedre for kameraets kundegruppe, siden det ikke trenger omfattende bildebehandling i etterkant. Jeg kunne heller ikke finne histogram på C-3040Z, noe som bekrefter at kameraet er litt utdatert. Selv minikameraer byr på histogram i våre dager!

Optikk

Siden objektivet er en av de viktigste forbedringene på C-3040Z, var det ventet at både skarpheten eller fortegningen ville overgå C-3030Z. På full vidvinkel og største blenderåpning oppviste kameraet relativt uskarp tegning i hjørnene, betydelig tønnefortegning og noe mer kromatisk aberrasjon enn ønskelig. Ikke annet å vente med lysstyrke F1,8! På de andre brennviddene oppviste kameraet meget god skarphet og null fortegning på full tele.

Høy lysstyrke betyr at bildebrikken får mer lys slik at bildesignalet ikke må forsterkes så mye, som igjen betyr mindre støy. Autofokusen kan arbeide kontinuerlig eller for enkeltbilder. Testen ga ingen feilfokuseringer i godt lys, men sviktet i svak belysning fordi kameraet mangler AF hjelpelampe.

Bildekvalitet

Objektivet har ikke evnen til å gi optimal skarphet på full vidvinkel og full blenderåpning, men under vanlige lysforhold og brennvidder, tegner den skarpt og har god oppløsningsevne. Med unntak av automatisk hvitbalanse i kunstig belysning, klarte C-3040Z seg bra under de testede lysforhold.

Pluss gir jeg for finjusteringen av hvitbalansen og den låsbare manuelle hvitbalansen er etter min mening den viktigste forbedringen på C-3040Z. Fargegjengivelsen var også meget naturtro.

Kameraet undereksponerer litt med blitz, men i ordinær belysning ble eksponeringen god, med høy stabilitet. Ukomprimert TIFF ga praktisk talt ingen gevinst sammenlignet med beste JPEG-kvalitet.

Brukervennlighet

Størrelse og vekt er intet salgsargument for C-3040Z. Likevel gir jeg full uttelling for kameraets fysiske brukerkomfort. Utformingen er ergonomisk god, med betjeningsorganene godt plassert og med fin balanse når du holder kameraet.

Menyene, derimot, trekker ned. De er altfor innviklede og jeg råder Olympus straks til å forlate kombinasjonsløsningen av oppløsning og kvalitet. De bør kunne velges hver for seg. Dessuten bør de utstyre LCD-skjermen med et antirefleks-belegg.

Søkeren er ikke perfekt, men heller ikke dårligere enn på andre tilsvarende kameraer.

Utstyrspakke

Litiumbatterier er for så vidt praktisk og greit, men dyrt. Oppladbare batterier er absolutt å anbefale. Olympus leverer kun to CR-V3 litiumbatterier i kameraesken. Derimot skal de ha ros for at trådløs fjernkontroll er inkludert.

Programutvalget er det samme som med andre digitale kameraer fra Olympus, nemlig Camedia Master, som er et greit program for amatørbruk.

Valuta for pengene

Olympus Norge antyder 10.000 kroner for C-3040Z. Det er ikke avskrekkende dyrt, men litt i overkant av hva jeg ville gitt for et kameraet med de egenskapene og ytelsene som C-3040Z har å tilby.

Helhetsvurdering

Camedia C-3040Z er toppmodellen i Olympus' serie av 3 megapixels kameraer. I fjor sommer kom også C-4040Z, som i hovedsak er samme kamera med 4 megapixels oppløsning, til 12.000 kroner, og det spørs om jeg ikke ville lagt på 2.000 kroner for å få den i stedet.

Hvis 3 megapixels er mer enn nok for ditt behov, og du kan leve med størrelsen, ville jeg plassert C-3040Z blant de heteste kandidatene.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utførta av Kai Thon for DinSide Data)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!