Olympus Camedia C-200 Zoom

Camedia C-200 Zoom utmerker seg med en design der den glatte, runde overflaten gir en form som minner om et såpestykke, et kompaktkamera i ordets rette forstand. Det er en direkte oppfølger til C-900-serien, har 3x optisk zoom, 2 megapixels oppløsning, TIFF og JPEG filformater, serieopptak og video.

Olympus Camedia C-200 Zoom
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
LCD-panelet har tydelige valg, men menyene er lite spennende
LCD-panelet har tydelige valg, men menyene er lite spennende Vis mer

Olympus har helt siden de startet med digital kameraer valgt en kameradesign som har klare felles trekk til analoge kamerasuksesser. Når kameraet er avslått, dekker frontdekslet både objektiv og vinduer. Dekslet fungerer også som strømbryter, så når det åpnes, skyves objektivet i posisjon og blitzen spretter opp automatisk.

LES OGSÅ:

Innviklet likevel

Bildebrikken i C-200Z er en 1/2,7" CCD med 2,1 megapixels, som gir maksimalt 1600x1200 punkters bildeoppløsning. Olympus har valgt et innviklet system for valg av oppløsning og kvalitet. Med full oppløsning kan du velge mellom TIFF (ukomprimert) eller JPEG-komprimering med kvalitetene SHQ og HQ. For SQ-kvalitet kan du velge mellom 1280x960, 1024x768 og 640x480 punkters oppløsning, alle med High eller Normal bildekvalitet. Til sammen gir det ni ulike kvaliteter.

Kameraet har kun automatisk eksponering, men du kan kompensere med +/- 2EV i halve verditrinn eller velge punktmåling i stedet for ESP, en form for evaluerende måling. Du kan ellers gjøre serieopptak med bortimot 2 bilder i sekundet, pluss at du kan gjøre videoopptak i QuickTime format.

Som vanlig på moderne kameraer, har C-200Z optisk søker, som er utstyrt med justerbar dioptri. Kameraet har også en 1,8" LCD-skjerm med 61.000 punkters oppløsning, som er mindre enn de beste på markedet. Skjermen er kontrastfattig, men jeg ble behagelig overrasket over at menyene likevel var svært så tydelige i dagslys, ja selv når solen skinte rett på skjermen, faktisk. Videoutgang for PAL finnes også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utmerket passform

Selv om kameraet ikke er av de aller minste i klassen, fant jeg meg godt til rette med fasongen og knappenes plassering passet meg utmerket. Jeg er derimot ikke helt tilfreds med å måtte åpne og stenge frontdekset for å skifte mellom opptak og avspilling. En separat bryter eller et valgratt hadde vært bedre, synes jeg.

Skjermmenyene på LCD-skjermen er enkle, på engelsk, og ikke særlig elegante. Faktisk er de noe av det kjedeligste jeg har sett. Jeg synes også navigeringen er tungvint, som for eksempel ved valg av oppløsning og bildekvalitet. Å finne fram til videofunksjonen krever at du har studert bruksanvisningen på forhånd.

Kameraet fungerer for øvrig omtrent så raskt som forventet, bildekvalieten er i kjent og god Olympus-kvalitet, men kameraet brukte mer strøm enn jeg hadde håpet. Olympus leverer litium-batterier med kameraet, og den automatiske strømbryteren setter kameraet i dvale, men slår ikke av kameraet før etter fire timer.

Konklusjon

Min dom over Camedia C-200 Zoom er delt. På den positive siden må jeg rose den generelt gode bildekvaliteten, først og fremst takket være et fremragende objektiv og god signalbehandling. På den negative siden av streken er jeg skuffet over at ikke Olympus har lagt mer flid i brukervennligheten.

Kameraet jobber rimelig raskt, det har serieopptak og video, det har ukomprimert TIFF bildekvalitet og både hvitbalansen og eksponeringen oppviste eksemplariske egenskaper. LCD-skjermen og menyene likte jeg derimot dårlig.

Du kan lese mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført for DinSide Data av Kai Thon i DigIT AS)

Prisen på 5000 kroner gjør likevel C-200 til et av klassens beste kjøp.