Olympus Camedia C-1

Camedia C-1 er blant de letteste og minste kameraene klassen for 1,3 megapixels. Det mangler optisk zoom, men har 2x digital forstørrelse.

Olympus Camedia C-1
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Olympus Camedia C-1

Dette kameraet er tilpasset brukere med minimale krav til manuelle innstillinger og har få finesser. Mulighet for videoopptak mangler, men kameraet kan ta seriebilder inntil 2 bilder i sekundet.

LES OGSÅ:

Meget lett og kompakt

Camedia C-1 er et meget kompakt og lett digitalkamera, men det har kun 2x digital zoom. Objektivet har en bildevinkel som tilsvarer 35 mm på et vanlig kamera og lysstyrken er 2,8. Med makrofunksjonen aktivert, blir nærgrensen 10 cm, mens den vanligvis er 50 cm.

C-1 er dårlig egnet til portretter fordi 35 mm vidvinkel innebærer at man må gå tett opp i ansiktet på personen for å få et akseptabelt utsnitt. Vidvinkel betyr også at du må tett inntil motivet ved næropptak og du får derfor liten plass til å lyssette motivet.

Utformingen gir et behagelig grep om kameraet og når frontdekslet er stengt, dekker det objektivet, blitzen, søkeren og vinduet for blitzmålingen. Jeg likte imidlertid ikke at frontdekslet må lukkes for å aktivere avspillingsfunksjonen.

Automatikk på høyt plan

Oppløsningen er 1280x960 punkter fra en 1,3 megapixels CCD. Med full oppløsning kan du velge mellom to bildekvaliteter (SHQ eller HQ), mens SQ-kvalitet gir 640x480 punkters oppløsning.
Alle funksjoner er overlatt til automatikken, med unntak av +/- 2EV eksponeringskompensasjon og lysmåleren bruker Olympus ESP system for evaluerende måling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Camedia C-1 er et enkelt kamera, kan det utføre serieopptak med omlag 2 bilder i sekundet, men du kan ikke gjøre videoopptak. Den innebygde blitzen har fem metoder for avfyring, inkludert anti-røde-øyne-funksjon der blitzen avfyrer en serie småblink før hovedblinket, slik at pupillen i øyet skal trekke seg sammen. Med funksjonen "kveldsblitz" kombineres lang lukkertid inntil 1/2 s og tilleggsbelysning fra blitzen. Raskeste lukkertid er 1/1.000 sekund. Lysspredningen er dårligere enn forventet og fargebalansen skjærer i grønt.

Gode menyer

Menyene er oversiktlige og enkle
Menyene er oversiktlige og enkle Vis mer

C-1 har både optisk søker og en 1,5" stor LCD-skjerm med 113.000 punkters oppløsning. Skjermen har menyer for kamerainnstillinger, som er godt organisert, med lekker og moderne utforming og intuitiv betjening. Du kan se bildene du har tatt å skjermen eller koble en TV til videoutgangen, som tilpasset både PAL og NTSC. C-1 har en rekke funksjoner for bildevisning og er kompatibel med USB grensesnitt for nedlasting til PC eller Mac. Siden skjermen mangler antirefleksbelegg er det vanskelig å se bildene eller lese menyene i solskinn.

Olympus leverer et 8MB SmartMedia minnekort med kameraet, mens strømkilden er et litiumbatteri av typen CR-V3. Brukstiden mellom to ladinger er meget høy. To AA-størrelse batterier kan også brukes, enten alkaliske eller oppladbare.

Konklusjon

C-1 leverer bilder av meget tilfredsstillende kvalitet, optikken er skarp og strømforbruket hyggelig lavt. Men dette er likevel et kamera med "bare" 1,3 megapixels, og i dagens tøffe konkurranse er kanskje 4.000 kroner i meste laget, selv om ytelsene for såvidt forsvarer prisen. Svak blitz og dårlig lysspredning trekker også ned.

På tross av egenskaper og finesser som serieopptak, 2x digital zoom, ESP lysmåling, USB grensesnitt, DPOF bildebestilling , lavt strømforbruket og god bildekvalitet etc, er jeg redd C-1 vil få det tøft i konkurransen.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utført for DinSide Data av Kai Thon i DigIT AS)