Olympus C-3030

Olympus lanserer nå sitt nye flaggskip i den litt dyrere klassen med 3,34 mill. bildepunkter. Kameraet passer for semiproff bruk, og kommer til å konkurrere direkte med Nikon Coolpix 990 i dette markedet.

Publisert
C-3030 har mange fellestrekk med klassiske kompaktkameraer. Foto: Torvald
C-3030 har mange fellestrekk med klassiske kompaktkameraer. Foto: Torvald Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Kameraet styres av en temmelig kryptisk kombinasjon av menyvalg og trykknapper. Foto: torvald
Kameraet styres av en temmelig kryptisk kombinasjon av menyvalg og trykknapper. Foto: torvald Vis mer

Olympus C-3030 har en vesentlig bedre bildebrikke enn Olympus C-2500 som vi testet for en tid tilbake. C-2500 har mange positive egenskaper, men har alt for mye bildestøy. Dette er mye bedre på C-3030, og bildestøyen er ikke lenger noe argument mot å velge Olympus.

Selve kamerahuset er holdt i mer tradisjonelt design á la kompaktkamera. Dette er helt OK, men vi har etter hvert fått mer sans for det vridbare objektivet på erkerivalen Nikon Coolpix 990. Det er svært praktisk.

Bildekvalitet i toppklasse

Hvis dette kameraet får godt lys, kan du ta aldeles glimrende bilder med C-3030. Våre testbilder (kan sjekkes på denne siden) både inne og ute viser at bildene får overlegen skarphet og fargegjengivelse. Bildekvaliteten er forbløffende lik Nikon Coolpix 990. Den er faktisk så lik at vi er nesten sikre på at Olympus og Nikon handler CCD-brikker fra samme produsent.

Det kan imidlertid oppstå litt problemer hvis kameraet ikke får nok lys (f.eks. sent på ettermiddagen eller i et dårlig opplyst rom). Da vil bildene få litt støy i vanskelige farger. Hvis du f.eks. har en jevn grå flate, vil du kunne se de enkelte grunnfargene (rødt, grønt og blått) i stedet for grått hvis du zoomer inn. Men her er det også viktig å gjøre oppmerksom på at alle digitale kameraer støyer mer eller mindre, spesielt de med litt høyere oppløsning.

Uansett gir vi dette kameraet nesten helt topp karakter på bildekvalitet. Last ned bildene og døm selv. Vi er svært fornøyde, og kan uten tvil anbefale kameraet til deg som er opptatt av bildekvalitet.

Raskt

Heldigvis er kameraet raskt. Mye tyder på at perioden med kameraer som bruker ulidelig lang tid på å starte, lagre og løse ut er forbi. Kameraet bruker fremdeles et sekund på autofokusen, men reagerer umiddelbart når du trykker ned utløseren. Kameraet lagrer også svært mye raskere enn før, og det er klart til å ta neste bilde i løpet av et sekund eller to. Men merk at digitale kameraer fremdeles ikke kan sammenlignes med de aller raskeste analoge speilrefleksene. Det vil nok fremdeles gå et år eller to før det skjer...

Brukerfiendtlig

Vi har tidligere påpekt at brukerflaten er dårlig på kameraene fra Olympus, og C-3030 er ingen forbedring. Tvert i mot. Siden kameraet nå har svært mange innstillinger, blir det enda vanskeligere å finne frem i den underlige kombinasjonen av symboler og tekst. Her har Olympus en jobb å gjøre. Et godt tips er å kikke på den eldre modellen C-1400, som har enkle tekstmenyer som ikke er noe problem å bruke.

Mange finesser

Kameraet har mange viktige justeringsmuligheter, og du kan velge mellom helautomatisk, blenderprioritet, lukkerprioritet eller helt manuelt. Dette er et stort pluss for mange. Du kan også spille inn enkle videoklipp hvis du vil pynte litt på Powerpoint-presentasjonen. Men dette må ikke forveksles med ordentlig video. Kvaliteten er ikke spesielt god.

Du har også mulighet for å koble til ekstern blitz hvis det er behov for det. Perfekt for eiendomsmeglere som skal ta bilder av stuer på 40 kvadrat om vinteren...

Objektivet har en brennvidde på 32 - 96 mm (omregnet til 35-mm-kamera) med en lysstyrke på maks. 2,8. Bildene lagres på SmartMedia minnekort, og du får med 16 MB. Det gir plass til 1 tiff-bilde i beste oppløsning eller 165 hvis du reduserer oppløsningen til 640 x 480 og setter på maksimal kompresjon. Ved normal fotografering (beste oppløsning, moderat kompresjon) fpr du plass til ca. 20 bilder.

Tynn programvare

Det eneste som følger med i esken er drivere til USB-porten, Camedia Master (overføringsprogram) og Camedia Suite 1.0 (program for å organisere multimediafiler).

Overføringsprogrammet Camedia Master er i og for seg oversiktlig, men funksjonaliteten er begrenset. Vi savner f.eks. muligheter for å skrive ut på en god måte og funksjoner for å redigere bildene. Begge deler finnes, men har store mangler. Kjøpere av dette kameraet må derfor belage seg på å kjøpe programvare i tillegg, og det er litt rart når kameraet er så dyrt.

Konklusjon

Vi har ingen problemer med å anbefale C-3030 som vi vil klassifisere som et "trygt kjøp". Enkelte mangler i programvaren er ikke nok til å trekke ned karakteren nevneverdig. Bildekvaliteten er svært bra, og kameraet er blitt mye raskere i forhold til tidligere modeller i samme klasse.

En helt annen ting er prisen, som nok kan oppleves som litt i overkant for de aller fleste private og sikkert også for en del bedrifter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer