Olympus C-1400 L

Toppmodellen fra Olympus er en virkelig fulltreffer. Bildekvaliteten er så god at du med letthet kan forstørre et bilde til A4 størrelse uten synlige problemer med kvaliteten. Oppløsningen er på hele 1280x1024, og Olympus er først ute med ekte speilrefleks.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

LES OGSÅ:

Fantastisk bildekvalitet

Vi har brukt dette kameraet ganske lenge, og vi har lite å utsette på bildekvaliteten. Fargene er glimrende, men vi er kanskje aller mest begeistret over skarpheten. Bildene blir sylskarpe uten hverken støy eller dårlige overganger mellom farger. Det er nemlig et problem med mange andre kameraer som tar skarpe bilder.

Unntaksvis svikter hvitbalansen, og det skjer hvis det bare er mørke farger i motivet. Da vil fargene bli feilregistrert på en slik måte at det er vanskelig å rette. Men vi poengterer at dette er unntaksvis, og ikke spesielt plagsomt. Også fokusering i svakt lys kan være et problem med dette kameraet. For å bøte på dette, har Olympus montert to knapper som låser fokus på enten 40 cm eller 2,5 m.

Er du på jakt etter topp bildekvalitet, er dette det rette valget.

For mye automatikk

Olympus er først ut med digitale kameraer med speilrefleks. Dermed unngår man problemet med at man ikke ser det egentlige utsnittet i søkeren fordi denne er plassert høyere enn objektivet (parallaksefeil). Og søkeren på dette kameraet er i høyeste grad et hyggelig bekjentskap. Den viser motivet nøyaktig likt det endelige resultatet. Objektivet er middels lysfølsomt, noe som kan gi problemer med autofokus innendørs. Alt i alt får objektiv og søker likevel svært god karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet er utstyrt med en 1,8” TFT-skjerm med 61 000 piksler. Etter at bildet er tatt, vises det på skjermen i de sekundene det tar å skrive bildet til minnebrikken. Dette er en stor fordel, fordi det gir deg tid til å kontrollere om bildet ble bra. LCD-skjermen har også et enkelt menysystem som styrer en rekke funksjoner i kameraet. For øvrig styres kameraet av trykknapper på kamerahuset (makro, blitz, selvutløser osv.).

C-1400 L lagrer bildene på SmartMedia minnebrikker, og leveres standard med et 4 MB-kort, som gjør at du kan ta 12 bilder i standard oppløsning (5 i aller beste og 24 i dårligste). Etter hvert kommer det kort med høyere kapasietet.

Kameraet er ikke spesielt raskt når du tar bildet. All automatikken med hvitbalanse, fokus osv. gjør at det går litt tid før eksponeringen gjøres etter at du har trykket på utløseren. Dette er litt plagsomt hvis du skal ta bilder av motiver i bevegelse.

Vi savner dessuten å kunne justere flere innstillinger manuelt. Et kamera som tar så bra bilder, kunne blitt enda bedre hvis det var anledning til å justere blender/lukker og hvitbalanse. Hvis Olympus gjør slike forbedringer uten å heve prisen vesentlig, er det nok enda flere som vil knuse sparegrisen.

Programvare

C-1400 L leveres med programvare for kommunikasjon med kameraet, en Twain-driver (slik at du kan hente bildene direkte i eksempelvis Photoshop) og bildebehandlingsprogrammet Kai’s Photo Soap. Overføringsprogrammet fungerer helt fint, og har en maks overføringshastighet på 230 400 bits/sek. (hvis du har en parallellport som støtter denne hastigheten). Olympus kommer også med et minnekort-adapter som kan plasseres i diskettstasjonen eller i et PC-kort spor (på bærbare). Kai’s Photo Soap er et program som gjør den viktigste jobben hvis du vil redigere farger, utsnitt, kontrast osv. Ønsker du å jobbe seriøst med bildemanipulering, blir imidlertid Photo Soap for enkel.