Olympus C-1000 L

Vi spår stor etterspørsel etter dette kameraet. Prisen er betydelig lavere enn storebror C-1400 L (som har høyere oppløsning), men kvaliteten på objektiv og gjengivelse er på samme nivå. Med noen få unntak er dette kameraet en fulltreffer, både når det gjelder bildekvalitet og betjening.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

LES OGSÅ:

Glimrende bildekvalitet

Etter å ha tatt et stort antall bilder med dette kameraet, er hovedinntrykket svært positivt, spesielt hvis motivet er utendørs. Innendørs fotografering kan i noen tilfeller kreve noe mer forberedelser for å oppnå et godt resultat, og spesielt fokusering og hvitbalanse kan være et problem innendørs. Hvitbalansen er helautomatisk, og har en tendens til å feilregistrere farger hvis det ikke er et tydelig hvitt felt i bildet. Dette er imidlertid ikke noe stort problem, og vi har ikke gitt vesentlig trekk i karakteren på grunn av dette. Blitzen har en tendens til å overeksponere bildet, og i mange tilfeller må du manuelt kontrollere eksponeringen for at motivet ikke skal bli brent ut.

På vårt standard testfoto er det likevel flere forhold som viser at C-1000 L har fremragende kvalitet. Hele bildet har god kontrast, selv om bildet er en smule overeksponert. I ansiktet til dukken gjengis både farger og forløpninger svært godt. Også detaljer i skygge- og høylyspartier er overbevisende gjengitt (f.eks. i skjerfet til tigeren, håret til dukken og den hvite pennen i front av bildet). De rette linjene (f.eks. gitarstrengene) i bildet er overbevisende reprodusert. Zoomes bildet i et bildeprogram, kan du også tydelig se at pikslene i bildet er godt definert, med gode overganger mellom de forskjellige fargene. Det eneste vi har å utsette er at fargegjengivelsen i noen tilfeller blir litt matt med dette kameraet. Dette er imidlertid enkelt å rette i et bildeprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt mye automatikk?

Olympus er først ut med digitale kameraer med speilrefleks. Dermed unngår man problemet med at man ikke ser det egentlige utsnittet i søkeren fordi denne er plassert høyere enn objektivet (parallaksefeil). Og søkeren på dette kameraet er i høyeste grad et hyggelig bekjentskap. Den viser motivet nøyaktig likt det endelige resultatet. Objektivet er middels lysfølsomt, noe som kan gi problemer med autofokus innendørs. To knapper for fast fokus på enten 40 cm eller 2,5 m løser imidlertid dette problemet i de fleste tilfeller. Alt i alt får objektiv og søker svært god karakter.

Kameraet er utstyrt med en 1,8" TFT-skjerm med 61 000 piksler. Etter at bildet er tatt, vises det på skjermen i de sekundene det tar å skrive bildet til minnebrikken. Dette er en stor fordel, fordi det gir deg tid til å kontrollere om bildet ble bra. LCD-skjermen har også et enkelt menysystem som styrer en rekke funksjoner i kameraet. For øvrig styres kameraet av trykknapper med symboler (makro, blitz, selvutløser osv.).

Kameraet lagrer bildene på SmartMedia minnebrikker, og leveres standard med et 2 MB-kort, som gjør at du kan ta 10 bilder i standard oppløsning (4 i aller beste og 24 i dårligste). Etter hvert kommer det kort med opp til 64 MB (!) kapasitet.

Kameraet er ikke spesielt raskt når du tar bildet. All automatikken med hvitbalanse, fokus osv. gjør at det går litt tid før eksponeringen gjøres etter at du har trykket på utløseren. Dette er litt plagsomt hvis du skal ta bilder av motiver i bevegelse.

Vi savner dessuten å kunne justere flere innstillinger manuelt. Et kamera som tar så bra bilder, kunne blitt enda bedre hvis det var anledning til å justere blender/lukker og hvitbalanse. Hvis Olympus gjør slike forbedringer uten å heve prisen vesentlig, er det nok enda flere som vil knuse sparegrisen.

Programvare

C-1000 L leveres med programvare for kommunikasjon med kameraet, en Twain-driver (slik at du kan hente bildene direkte i eksempelvis Photoshop) og bildebehandlingsprogrammet Kai's Photo Soap. Overføringsprogrammet fungerer helt fint, og har en maks overføringshastighet på 230 400 bits/sek. (hvis du har en parallellport som støtter denne hastigheten). Olympus kommer også med et minnekort-adapter som kan plasseres i diskettstasjonen eller i et PC-kort spor (på bærbare). Kai's Photo Soap er et program som gjør den viktigste jobben hvis du vil redigere farger, utsnitt, kontrast osv. Se egen test av slike programmer. Ønsker du å jobbe seriøst med bildemanipulering, blir imidlertid Photo Soap for enkel.