Olloclip – nå også til Samsung Galaxy S4/S5

To objektiver – fire muligheter.

<strong>DOBBELT OPP:</strong> Med Olloclip får du to ulike objektiver du kan sette utenpå mobilkameraet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DOBBELT OPP: Med Olloclip får du to ulike objektiver du kan sette utenpå mobilkameraet. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Når du tar bilder med et mobilkamera har det sine begrensninger. Blant dem er at du som regel ikke har så veldig god vidvinkel å rutte med.

En god vidvinkel kommer til sin rett når du vil fange mer i bredden; enten det dreier seg om store byggverk eller et famileselskap med mange rundt bordet.

Olloclip har lenge laget objektiver til iPhone som monteres utenpå mobilkameraet. Nå kommer de også med en variant skreddersydd Samsung Galaxy S5 og Samsung Galaxy S4, som vi fikk rasket med oss fra IFA-messen i Berlin.

To objektiver

Sammenlignet med iPhone-utgaven av Olloclip, er Samsung-utgaven laget litt annerledes. I stedet for at de to objektivene er montert på hver sin side av et feste du setter på toppen av telefonen, er de her plassert ved siden av hverandre.

TO FESTER: Olloclip festes både på toppen og siden av telefonen og sitter stødig.
TO FESTER: Olloclip festes både på toppen og siden av telefonen og sitter stødig. Vis mer


BLOKKERER: På grunn av festeanordningen får vi her ikke tilgang til volumknappene, som ellers kan brukes som utløserknapp.
BLOKKERER: På grunn av festeanordningen får vi her ikke tilgang til volumknappene, som ellers kan brukes som utløserknapp. Vis mer


Enheten festes på to kanter av telefonen – alltid på toppen, samt på én av sidene, avhengig av hvilket av objektivene du bruker. Med andre ord roterer du Olloclip nitti grader for å bytte mellom objektivene.

En liten ulempe er at festet på siden av telefonen enten blokkerer volumknappene eller av-knappen når du har montert på Olloclip – spesielt volumknappene kan i utgangspunktet brukes som utløserknapp når du tar bilde, men den funksjonen forsvinner når du bruker det ene objektivet. Heldigvis er Olloclip laget såpass smart at den i hvert fall ikke trykker på disse knappene.

Fisheye, vidvinkel og makro

Det ene objektivet er et såkalt fisheye-objektiv som fanger nesten 180 grader i bredden, som samtidig gjør at bildet får svært høy fortegning (altså der rette linjer i bildet blir buede). I tillegg kan du skru av den ytterste delen slik at denne delen blir et 15x makroobjektiv.

MAKRO: Skrur du av objektivet, får du en svært solid makrofunksjon på mobilkameraet.
MAKRO: Skrur du av objektivet, får du en svært solid makrofunksjon på mobilkameraet. Vis mer


FOR IPHONE: Slik ser iPhone-utgaven av Olloclip ut.
FOR IPHONE: Slik ser iPhone-utgaven av Olloclip ut. Vis mer


Det andre objektivet er et vidvinkelobjektiv som skal gi cirka dobbelt så bredt bildeutsnitt som det innebygde kameraet (S4 og S5 har en brennvidde tilsvarende 31mm i 35mm-format). I tillegg finnes en 10x makrofunksjon om du skrur det av helt.

Begge objektiver er dessuten beskyttet med en plasthylse som du godt kan ta av ved behov. Den henger dog ikke fast i resten av konstruksjonen.

Slik fungerer det

Så – hvordan ser bildene ut i praksis? Under har vi tatt det «samme» bildet tre ganger med en Samsung Galaxy S5. Først uten Olloclip, dernest med vidvinkelobjektivet og til slutt med fisheye-objektivet.

Samsung Galaxy S5 – uten Olloclip (se stor utgave)
Samsung Galaxy S5 – uten Olloclip (se stor utgave) Vis mer


Samsung Galaxy S5 – Olloclip, vidvinkel (se stor utgave)
Samsung Galaxy S5 – Olloclip, vidvinkel (se stor utgave) Vis mer


Samsung Galaxy S5 – Olloclip, fisheye (se stor utgave)
Samsung Galaxy S5 – Olloclip, fisheye (se stor utgave) Vis mer


Som du ser blir ikke bildekvaliteten den samme som før. Spesielt fisheye-objektivet degraderer bildet vesentlig, og også vidvinkelobjektivet gjør bildet uskarpt jo lenger ut mot kanten av bildet man kommer, som er et vanlig problem for rimelig optikk.

Skikkelig makro

Som nevnt kan du skru av objektivene for å bruke henholdsvis 10x makro (vidvinkel-objektiv) og 15x makro (fisheye). Her lar vi oss imponere – du må selvsagt holde telefonen svært nærme det du tar bilde av, men her ser du et par resultater av vår knipsing på nært hold (begge er tatt med 15x-forstørrelsen).

Først en sigarettsneip vi fant på bakken:

Se stor utgave
Se stor utgave Vis mer


Og så min egen finger:

Se stor utgave
Se stor utgave Vis mer


Kan brukes til film

BIG HEAD: Med et fisheye-objektiv kan du også lage litt «alternative» portrettbilder.
BIG HEAD: Med et fisheye-objektiv kan du også lage litt «alternative» portrettbilder. Vis mer


Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke disse objektivene når som helst – også om du knipser bilder til Instagram, Snapchat eller hva det måtte være.

Her finner du et filmklipp vi tok med fisheye-objektivet.

Les også: Timelapse – det siste store innen mobilvideo

Merk for øvrig at Olloclip kun fungerer med kameraet på baksiden, og at du ikke får brukt det til selfies med mindre du snur baksiden mot deg.

Konklusjon

Joda, Olloclip er morsom, den. Med tanke på at bildekvaliteten degraderes er det kanskje ikke utstyret den seriøse fotograf som er opptatt av god bildekvalitet vil gå til anskaffelse av, men vedkommende bruker nok neppe mobilkameraet til sånt uansett.

Men – om du synes det er kjekt å få med litt flere på bildet av gangen, eller synes det er morsomt å eksperimentere litt med mobilbildene, kan Olloclip være en kjekk kompanjong. Vi lot oss i hvert fall imponere spesielt av makrofunksjonen.

Versjoner finnes for Galaxy S4, Galaxy S5, iPhone 4/4s, 5/5s og iPad Air/Mini.