Olivetti Artjet 20

Olivetti har så langt ikke nådd opp i vår løpende test av blekkskrivere, men modellen Artjet 20 har i utgangspunktet tekniske spesifikasjoner som gjør at den skulle kunne hevde seg. Men høy oppløsning alene er ikke nok, og Olivetti har enda et stykke igjen før selskapet kan konkurrere med gigantene HP, Canon, Lexmark og Epson.

Artjet 20 kan stå på høykant... Foto: Torvald Kvamme
Artjet 20 kan stå på høykant... Foto: Torvald Kvamme Vis mer
...eller ligge.
...eller ligge. Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

En svært fiffig egenskap med denne skriveren er at du kan velge både høydeformat og breddeformat på selve skriveren. Har du lite skrivebordsplass, kan du sette skriveren på høykant (som på bildet) slik at papirmagasinet og papirmottaket peker oppover. Skal du derimot f.eks. plassere den høyere i en lav hylle, kan du vippe den over og la papirmagasinet peke fremover.

LES OGSÅ:

Installasjon og bruk av Artjet 20 er enkel og logisk. Det er litt kronglete å sette den sammen, men brukerhåndboken er mer enn god nok til å hjelpe deg i mål uten problemer. Installasjon og håndtering av blekkpatroner er også helt uproblematisk. Skriveren bruker to patroner (en med 3 grunnfarger og en med sort), og det er ikke egen fotopatron.

Kornete utskrifter

Vi er kanskje blitt litt for godt vant til blekkskrivere som klarer tilnærmet fotokvalitet. For 2 år siden ville Artjet 20 fått gode karakterer på fotoutskrifter i en blekkskrivertest, men med dagens nivå - selv på rimelige skrivere - blir det for dårlig. Fargekvaliteten er riktignok god, men utskriftene blir for kornete selv om skriveren har en oppløsning på 1200 x 1200 dpi. Dette har sammenheng med at Olivetti ikke bruker noen spesielle teknikker for å blande blekket slik både Canon og HP gjør med sine teknologier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstkvaliteten er også litt rufsete på kopipapir, men ikke verre enn at skriveren godt kan brukes til forretningsbrev o.l. Enkle fargedokumenter er nesten brukbare. Utskriftene av fargegrafikken på vår test i Word fikk horisontale striper på grafikken (selv om vi har justert blekkpatronene). Tekstkvaliteten på høykvalitetspapir er bedre, men den klarer ikke vanskelige detaljer som f.eks. liten grå tekst.

Avansert forretningsgrafikk i CoreDraw ble litt for kornete til at vi kan gi god karakter på dette testpunktet. Punktene blir spesielt synlig på områder dekket med vanskelige fargeblandinger. Grunnfargene er helt OK.

For treg

I forhold til dagens marked er ikke denne skriveren i stand til å hevde seg på hastighet generelt. Enkle tekstutskrifter holder helt fint, men skriveren svikter på mer avanserte grafikkutskrifter. 5 sider tekst fra Word i normalmodus gjøres unna på ca. 2 minutter, og det er helt akseptabelt. Men Artjet 20 brukte nesten 15 minutter på fotoutskriften fra Photoshop, og det plasserer den langt nede på listen. Se våre målinger av hastighet for flere detaljer om dette.

Konklusjon

Dette er definitivt ikke noe førstevalg i noen kategorier, men du kan likevel vurdere den hvis du får et ekstremt bra pristilbud, og kun skal bruke den til enkle utskrifter. Den egner seg ikke til foto. Veilledende pris er 2.800 kroner inkl. mva., og det betyr at den ligger i samme prisleie som f.eks. HP 880C som er en mye bedre skriver.