OLED WOLED Super-OLED?

Nei, det er ikke besvergelser eller et fremmed språk, men nye skjermteknikker

Samsungs 55-tommers skjermer på CES 2012 Foto: Samsung
Samsungs 55-tommers skjermer på CES 2012 Foto: SamsungVis mer

Nå har omsider OLED-skjermer i stort format blitt vist offentlig, og annonsert for salg i en ikke alt for fjern framtid. Både LG og Samsung viser nå OLED TV-er på 55 tommer, som vi må kunne kalle stort format.

Men LG og Samsung har valgt hver sin variant av OLED-teknikken, hva er forskjellen?

"Ekte OLED"

Poenget med OLED er at man får lys direkte ut av et organisk materiale, som lar seg styre svært raskt, i teorien kan man slå det av og på opptil 100 000 ganger i sekundet. Ved å bruke forskjellige materialer som sender ut lys på forskjellige bølgelengder (=farger) kan man styre hver sub-piksel (RGB) og skape alle mulige farger. Helt sort får man når man slår av strømmen, og helt hvitt får man når alle tre sub-pikslene lyser for fullt.

Men dette er i teorien, å produsere skjermer til all slags bruk har støtt på forskjellige problemer.

WOLED

LG sin skjerm bruker WOLED med fargefiltre. Denne teknologien ble utviklet av Kodak, men solgt til LG i 2009. Prinsippet her er annerledes enn den opprinnelige OLED-tanken.

I stedet for å ha forskjellige subpiksler i forskjellige farger, sender alle hvitt lys. For å få fram de tre forskjellige fargene brukes fargefiltre, slik at resultatet blir det samme, bare med noe mindre lysintensitet.

Prinsippet bak WOLED - W-RGB Foto: Kodak
Prinsippet bak WOLED - W-RGB Foto: Kodak Vis mer


For å unngå å bruke mye strøm når man ønsker hvite flater, ved å kjøre full lysintensitet på alle tre subpikslene, har man i tillegg en fjerde subpiksel som ikke filtreres, men lyser hvitt. Derav kommer W =white i WOLED.

Sammenlignet med RGB OLED med fargefiltre er strømforbruket omtrent halvparten.

Man har altså ingen bakgrunnsbelysning, responsen er lynrask og kontrasten overgår alt annet med gode marginer.

LG sin 55-tommer på CES, basert på hvot OLED: WOLED Foto: LG
LG sin 55-tommer på CES, basert på hvot OLED: WOLED Foto: LG Vis mer


Super OLED

Samsung sin 55-tommer bruker ikke fargefiltere, men organiske dioder i RGB som lyser direkte i sine respektive farger.

Dette er samme type løsning som man kjenner fra det store utvalget av OLED-skjermer på bærbare apparater, som for eksempel Galaxy SII. Ny produksjonsteknologi gjør Samsung i stand til å produsere også i store formater.

Det har vært et problem med levetiden på blå OLED, som har vært vesentlig kortere enn rød og grønn. Annonseringen av den nye OLED TV-en tyder på at Samsung mer eller mindre har løst dette problemet, uten at de har påstått dette direkte.

Samsungs 55-tommers skjermer på CES 2012 Foto: Samsung
Samsungs 55-tommers skjermer på CES 2012 Foto: Samsung Vis mer


Sjekk hva Samsung viste på CES 2012

Hva er egentlig forskjellen?

Grovt sett vil forskjellen være at LG muligens vil være først ute med rimeligere produkter enn Samsung, siden produksjonsprosessen er enklere.

Forskjellen i bildekvalitet er vanskelig å si noe om, siden det bare finnes prototyper. Men at begge vil by på bildekvalitet som tydelig overgår de beste av dagens LCD og plasmaskjermer kan det ikke være tvil om. Prisnivået vil etter alt å dømme også være minst dobbelt så høyt.

Alle nyhetene fra CES-messen får du her!