Øk størrelsen i Windows

Sliter du med at alt blir smått på din nye PC?

Sliter du med å lese teksten på din nye PC-skjerm? Da kan dette enkle trikset være til hjelp.
Sliter du med å lese teksten på din nye PC-skjerm? Da kan dette enkle trikset være til hjelp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høy oppløsning er i vinden for tiden, enten det er snakk om TV-er, mobiler, nettbrett - og nå også PC-er. Stadig flere PC-er i de øvre prissjikt har nemlig fått skjermer med full HD-oppløsning (enkelte enda høyere), enten det er snakk om en 13,3-, 15,6 eller 17-tommer.

Plass til mer

Full HD-oppløsning betyr at skjermbildet består av 1920 x 1080 piksler (punkter), mens det vanlige i økonomisegmentet er 1366 x 768 piksler. Det betyr videre at hvert eneste bildepunkt på skjermen naturlig nok blir mindre, og dermed vil for eksempel et vindu på 300 x 200 piksler oppta mye mindre plass på en full HD-skjerm. Bilder vil dessuten oppleves som skarpere, det samme gjelder tekst.

Ulempen er imidlertid at teksten, til tross for at den er skarp, blir så liten at den blir vanskelig å lese for mange. Heldigvis har Windows innebygd støtte for å skalere opp teksten og en del andre elementer, slik at lesbarheten blir bedre for deg som synes ting blir for smått på en høyoppløst skjerm.

Enkelt å endre

I Windows 7 og 8 høyreklikker du ganske enkelt på skrivebordet, og velger Tilpass:

Øk størrelsen i Windows


I vinduet som dukker opp trykker du på Skjerm-lenken nede i venstre hjørne:

Øk størrelsen i Windows


Nå får du muligheten til å skalere opp ikoner, tekst, vindusrammer og andre elementer. Du kan også velge å bare oppskalere teksten:

Øk størrelsen i Windows


I eksempelet under har vi skalert opp elementene fra 100% til 150%, med bra resultat:

Øk størrelsen i Windows


OPPDATERT: Husk forøvrig at du enkelt kan zoome inn og ut i alle nettlesere ved å bruke CTRL-tasten i kombinasjon med +/-. Takk til vår leser Egil for tipset!

Samleside: Slik gjør du det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer