OGG Vorbis vinner på lydkvalitet

MP3, Windows Media Audio 9, RealAudio Surround, MP3Pro og AAC. Alle populære formater for komprimert musikk, men ingen av dem kan hamle opp mot OGG Vorbis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det anerkjente tyske magasinet c't som kommer med påstanden på forlagets nettsider Heise Online. Den er basert på en lytteundersøkelse som er utført av magasinet selv, der 6 000 mennesker ble bedt om å si sin mening om lydkvaliteten på en rekke musikklipp. Klippene var komprimert i forskjellige bitrater og formater.

Overlegent

Det var spesielt i de lavere bitratene, og spesielt ved 64 Kbps, at OGG Vorbis fullstendig utkonkurrerte de andre formatene, selv den nyeste satsningen fra Microsoft, Windows Media Audio 9 og Thompson Multimedias MP3Pro. Ved 128 Kbit var forskjellene derimot jevnet ut, og det virket mer tilfeldig hva deltakerne valgte ut som det beste formatet.

I følge Heise mener flertallet av lytterne at OGG Vorbis-filer komprimert i en bitrate på 64 Kbps gir samme lytteopplevelsen som de andre formatene i 128 Kbps.

Fordeler

Hvis vi skal tro denne påstanden, betyr det at dersom MP3-filene som du laster ned fra nettet hadde vært komprimert i OGG Vorbis-format, ville filene vært halvparten så store, og dermed vært dobbelt så raske å laste ned.

Og ikke nok med det, hvis MP3-spilleren din hadde hatt støtte for OGG Vorbis-formatet, ville du hatt plass til dobbelt så mange sanger på minnekortet - uten at du ville merke forskjeller i lyden.

I skyggen av MP3

OGG Vorbis er et open source-prosjekt. Formålet har vært å tilby et åpent, gratis lydformat som kan benyttes av alle, inkludert maskinvare- og programvareprodusenter, uten at det noen gang skal kreves lisenser for dette.

OGG Vorbis forelå i versjon 1.0 i sommer, men har vært tilgjengelig i betaversjoner i et par år allerede. Men de store forbedringene, spesielt ved lave bitrater, kom først med den endelige versjon 1.0.

Formatet inneholder ingen muligheter for å begrense avspilling, som Windows Media Audio eller RealAudio. Det benyttes variabel bitrate når musikken komprimeres i OGG Vorbis-format. Et videoversjon av OGG Vorbis er også under utvikling.

Selv om OGG Vorbis fortsatt er en lilleputt i forhold til MP3 og WMA, begynner flere og flere å få øynene opp for formatet. Du kan spille OGG Vorbis-filer gjennom mange populære programvarebaserte avspillere som Sonique, WinAMP og Media Jukebox. Sistnevnte lar deg også rippe musikk-CDer til OGG Vorbis-format.

Foreløpig finnes det få maskinvarebaserte avspillere på markedet, men også dette er i ferd med å endres. Det skyldes først og fremst at det ikke koster produsentene noe å inkludere støtte i produktene, men selvfølgelig også den gode omtalen formatet har fått i det siste.

Vår mening

Vi har selv forsøkt å komprimere musikk i OGG Vorbis-format i redaksjonen, og latt oss imponere over lydkvaliteten, selv ved så lave bitrater som 48 Kbps, der artefaktene vanligvis blir meget fremtredende hos konkurrentene.

Du må likevel huske på at det er snakk om komprimering med kvalitetstap i forhold til en typisk musikk-CD. For noen vil dette være mer hørbart enn for andre.

Prøv og hør selv

Et mer vitenskapelig bevis for at OGG Vorbis også er overlegent MP3 ved 128 Kbps og 160 Kbps finner du her.

Andre lenker:
artikkel på Heise Online
Ogg Vorbis - den digitale musikkens fremtid? (DinSide)
OGG Vorbis hjemmeside
last ned OGG-avspillere og rippere til en rekke operativsystemer.

Husk også at du kan diskutere denne artikkelen med andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!