Ogg Vorbis - den digitale musikkens fremtid?

MP3, WMA og andre formater får nå skarp konkurranse fra en gruppe uavhengige utviklere og deres Ogg Vorbis - et format med overraskende bra kvalitet.

 Foto: bel
Foto: bel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ogg Vorbis har vært under utvikling en god stund nå, og vi registrerte med glede at versjon 1.0 av formatet ble lansert forrige uke. Filosofien bak Ogg Vorbis er for det første svært god lydkvalitet i alle bitrater, og samtidig små filer. For det andre skal formatet ikke hindres av patenter, lisenser og opphavsrettigheter. Ogg Vorbis skal være gratis, tilgjengelig for alle og enkelt å bruke. Hvem som helst skal kunne bruke formatet i sine kommende programmer, og allerede nå finnes det flere spillere som takler Ogg Vorbis, samt flere enkodere som lar deg lage egne filer.

Hvordan lyder det?

Vi har hørt på en del Ogg Vorbis-filer, blant annet i lave bitrater, og kan kort fortalt konkludere med at en lavkvalitets (64 kbps) Ogg-fil høres betydelig bedre ut enn en MP3-fil i tilsvarende bitrate. Filene tar også svært liten plass. Vi hadde ofte problemer med å skille mellom Ogg-filene og de originale WAV-utgavene.

denne siden kan du selv sammenligne de forskjellige Ogg- og WAV-filene.

For å avspille Ogg-filer trenger du samme type program du bruker til MP3-filer. Populære programmer som WinAmp og Sonique har allerede innebygd støtte for Ogg Vorbis, og vi regner med at mange flere kommer etterhvert.

For å lage egne Ogg-filer, trenger du en enkoder. Disse, sammen med all slags annet relatert programvare, finner du her. Vær oppmerksom på at det ikke er noen vits i å konvertere dine eksisterende MP3-filer til Ogg - i og med at de allerede er komprimert, blir kvalitetstapet ganske betydelig.

For å oppsummere, synes vi at Ogg Vorbis er et flott format, og det er hyggelig å se at det er nå kommet i versjon 1.0. Vi tror at Ogg har en lysende fremtid, og oppfordrer alle til å prøve formatet selv. Du kan finne mer informasjon på den offisielle siden. Siden formatet er åpent og gratis, regner vi med at entusiastmiljøene snart vil komme med mange flere programmer og verktøy, og vi kommer til å følge med på utviklingen.