OfficeStation L200

TEST: OfficeStation L200 er en liten boks som kobles til nettverket, og vips - så kan flere i familien eller på kontoret bruke samme PC - samtidig. Vi har testet!

For ikke veldig mange år siden var det en svært utstrakt oppfatning at i 2007 ville det absolutt ikke være aktuelt med én PC pr bruker, men heller små dumme terminaler som var knyttet opp mot en sentral server. Slik gikk det ikke, i hvert fall ikke foreløpig.

Men terminaltankegangen blir stadig videreutviklet, og i enkelte miljøer kan den også by på mange fordeler. En av dem er naturligvis sentralisert vedlikehold, dvs programvare, sikkerhetsinnstillinger og brukere installeres, administreres og vedlikeholdes fra ett sted, og ikke ute hos den enkelte bruker. Dette i seg selv er naturligvis besparende for mange bedrifter.

Et annet stort poeng er at terminaler, tradisjonelt sett har vært langt rimeligere å kjøpe inn og enklere å håndtere rent fysisk enn PCer. Det er også en kjensgjerning at mange sitter på langt kraftigere maskiner enn det de noen gang drar nytte av. I disse tilfellene kan det faktisk være meget smart å dele på kraften gjennom en terminal.

OfficeStation L200 er et fint eksempel på nettopp slik deling. Løsningen lar faktisk inntil 30 brukere dele samme PC samtidig (noe som riktig nok stiller visse krav til verts-PCen). Produsenten markedsfører produktet i både bedrifts- og hjemmemarkedet.

OfficeStation L200


Artikkelen fortsetter under annonsen

Lett å plassere

Løsningen består av en eller flere terminalbokser og et program som må installeres og kjøres i bakgrunnen på maskinen som skal fungere som server. Serveren kan i praksis være en hvilken som helst PC, og både Windows XP og flere Linux-distribusjoner støttes. Vi testet mot en PC som fungerer som filserver i hjemmenettverket, med 1 GB minne og 2,8 GHz Pentium 4-prosessor. Minimumskravet er 2 GHz prosessor og 512 MB minne. All kommunikasjon mellom terminalene og serveren skjer gjennom nettverkskabelen.

Terminalen er på størrelse med NAF Veibok, og veier så lite at vi begynte å lure på om det var noe inni den i det hele tatt. Her er ingen vifter og all prosessering skjer på serversiden. Den kompakte utformingen, lave vekten og det faktum at den er helt lydløs, gjør den svært enkel å plassere. I bruk trekker den faktisk ikke mer enn 5 watt!

OfficeStation L200På baksiden finner du alle nødvendige tilkoblinger, det vil si nettverkstilkobling, innganger for mus og tastatur (PS/2), skjermutgang (VGA), lydutgang og en USB-port. Sistnevnte lar brukeren lagre data "lokalt", for eksempel på en minneplugg eller ekstern USB-harddisk.

Kjapt oppe

Etter å ha installert serverprogramvaren (lite program som installeres lynkjapt) koblet vi OfficeStation til en ledig ethernet-port i ruteren, samt til en skjerm, tastatur, høyttalere og mus.

OfficeStation L200


Noen få sekunder etter at vi hadde skrudd den på dukket serveren vår opp på listen over tilgjengelige tilkoblingsmuligheter. Det viste seg imidlertid at musen ikke fungerte. Etter å ha snakket med importøren fikk vi vite at USB-porten ikke fungerer som tilkobling for mus og tastatur, heller ikke med overgang til PS/2. Vi måtte derfor grave dypt i kassen med gammelt utstyr for til slutt å finne en PS/2-mus fra KeyTronic. Denne fungerte imidlertid utmerket.

Deretter var det bare å klikke på serveren i listen, og få sekunder senere dukket innloggingsvinduet opp. Da var det bare å bruke en av kontoene som allerede var registrert på serveren i utgangspunktet, og alt var tilsynelatende som om vi jobbet direkte på serveren. Alle innstillingene, skrivebordet, favorittene og programmene som var knyttet til kontoen var tilgjengelig. Kun skjermoppløsningen måtte endres, og her er 1280x1024 maksimalt enheten klarer å håndtere.

Dårlig grafikkytelse

Loggvinduet illustrerer prosessorbelastningen på serveren under avspilling av musikk og video med Media Player 10. Første halvdel musikk (først i fullskjerm med visualisering), andre halvdel video (først fullskjerm deretter forskjellige vindusstørrelser.
Loggvinduet illustrerer prosessorbelastningen på serveren under avspilling av musikk og video med Media Player 10. Første halvdel musikk (først i fullskjerm med visualisering), andre halvdel video (først fullskjerm deretter forskjellige vindusstørrelser. Vis mer


Hele installasjonen og oppkoblingen tok totalt ikke mer enn fem minutter. Deretter var det bare å starte programmer, surfe på nettet og jobbe som normalt. I hvert fall nesten; vi merket at grafikken slett ikke var imponerende med tanke på ytelse, videoer måtte kjøres i små vinduer, i fullskjerm tok opptegningen for lang tid til at det ble flyt. Dette gjaldt også animasjoner med mye bevegelse. Animerte reklameannonser og lignende på nettsider gikk stort sett bra.

Lyden fungerte også greit, men kvaliteten var langt dårligere enn fra et normalt lydkort. Dermed var det bare å skrinlegge ideen vi hadde fått om å bruke terminalen i forbindelse med musikkanlegget og TVen i stua.

Administrasjon (på serveren)
Administrasjon (på serveren) Vis mer


Hva med lokal lagring?

Vi ønsket å sjekke ut mulighetene for lokal lagring av data, og puttet først inn en minneplugg på 256 MB. Denne dukket straks opp som ekstern disk i Windows Utforsker. En titt på serveren viste imidlertid ingen tegn til at denne var tilkoblet, den var altså kun tilgjengelig på den aktuelle terminalen. Vi koblet deretter til en ekstern 2,5" harddisk på 80 GB, også denne dukket opp automatisk og var straks klar til bruk, uten behov for ekstern strømforsyning.

Å måle belastning på serveren var naturligvis også en del av testen. Under normal bruk - tekstbehandling, nettsurfing etc steg nesten aldri belastningen over 25%. Toppene kom når mye grafikk skulle tegnes opp.

Under filmavspilling var for eksempel toppene noen ganger "helt i taket", og det med kun én terminal i bruk, noe som glatt diskvalifiserer løsningen til denne typen bruk. Under musikkavspilling gjennom Windows Media Player var belastningen jevnt rundt 7%. Her vil tallene sannsynligvis være bedre på nyere maskinvare og raskere prosessorer og dobbelkjerneprosessorer. Det kan raskt vise seg å være tvingende nødvendig, spesielt dersom du planlegger å la mange terminaler jobbe mot maskinen samtidig.

OfficeStation i praksis (wmv 15 271 kB)

Filmklippet under viser hvordan løsningen fungerer i praksis (krever Windows Media Player).

Konklusjon

OfficeStation er nettopp det navnet insinuerer, en kontorstasjon. Til denne typen bruk er den helt ypperlig, og bidrar både til et stille kontormiljø, enklere administrasjon og lavere kostnader. Den er dessuten overraskende enkel å sette opp.

Som et hjemmeprodukt er vi mer i tvil, da typiske underholdningselementer ikke blir ivaretatt på ordentlig måte, verken lyd eller video imponerer.

OfficeStation koster rundt 1.800 kroner inkl mva. Norsk importør er Xanion i Larvik, du finner mer informasjon på deres hjemmeside.