Office XP er lansert

Så er endelig Microsoft klar med en ny versjon av verdens mest populære suite med kontorapplikasjoner. Vi har tatt en titt på nyhetene.

Office XP inneholder mye nytt; i hvert fall får vi det inntrykket når vi går igjennom Microsofts offisielle lister. Og etter å ha skilt klinten fra hveten sitter vi igjen med en ganske lang liste over interessante egenskaper.

Office XP leveres i fem forskjellige utgaver, Standard, Small Business, Professional, Professional med FrontPage, og Developer. Du kan lese mer om innholdet i de forskjellige utgavene på denne siden.

Listen over nyheter er basert på engelsk standardutgave av kontorpakken, og terminologien som er brukt i denne gjennomgangen er derfor også engelsk.

Nytt strømlinjeformet utseende

Office XP har et grensesnitt som ved første øyekast ikke er veldig ulikt Office 2000. Men etter hvert som du begynner å bruke det, vil du merke endringene. Microsoft hevder at de har gjort mye for at du som bruker skal ha fokus på arbeidet, og at funksjonene skal være så intuitive og ”lite støyende” som mulig. Derfor er blant annet Office-hjelperen (bindersen) avgått med døden.

Microsoft hevder videre at de bevisst har valgt et flatt utseende, slik at de enklere har kunnet fremheve viktige funksjoner, og tone ned de andre. Elementer skal ikke lenger slåss om oppmerksomheten. Som en liten kommentar til dette vil vi legge til at det slett ikke er noen ulempe å ha høy oppløsning på skjermen når du kjører Office XP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart Tags

Smart Tags gir deg hurtigvalg du før måtte via menyene for å finne.
Smart Tags gir deg hurtigvalg du før måtte via menyene for å finne. Vis mer

En av de store nyhetene kan kanskje virke liten før du blir vant til å bruke den. Smart Tags er små knapper som legger seg i Office-dokumenter etter at du har utført en eller annen handling. Et eksempel kan være at du limer inn tekst i et Word-dokument, og så dukker det opp en liten ”Lim inn”-Smart Tag under selve teksten. Hvis du beveger musepekeren over knappen, så dukker det opp en liste med valg som vedrører teksten. Du kan da enkelt velge om du vil beholde formateringen, gjøre om til ren tekst med mer. Valgene blir med andre ord tilgjengelig der og da.

Listene som dukker opp i slike Smart Tags har også vært tilgjengelig i tidligere versjoner av Office, men har vært vanskeligere å finne.

Task Pane

Dette er et vindu som ligger til høyre for applikasjonsvinduet. I dette vinduet vil du finne valg som du ofte utfører, og som du tidligere måtte via menyene for å finne.

Med Task Pane får du alltid de viktigste valgene presentert i et vindu til høyre.
Med Task Pane får du alltid de viktigste valgene presentert i et vindu til høyre. Vis mer

Task Pane erstatter også de fleste dialogboksene fra tidligere versjoner av Office. For eksempel kan du velge New fra File-menyen i Word, og det dukker opp en Task Pane med de aktuelle valgene. Her får du en liste over de siste dokumentene du har hatt oppe, alternative nye dokumenter og andre relevante valg.

Utklippstavlen er også blitt en egen Task Pane, og kan nå inneholde 24 utklipp, mot 12 i Office 2000. Og siden den er ”fastlåst” til høyre for applikasjonen, slipper du dialogboksen som enten står i veien eller ikke er der når du trenger den. Du får også se litt av innholdet i hvert utklipp, slik at det blir enklere å lime dem inn på riktig sted.

Stemme- og håndskriftsgjenkjenning

Office XP inneholder støtte for å styre kommandoer og tekstinnlegging ved hjelp av stemmen. Fra betaversjoner av Office XP vet vi at dette var både ustabilt og svakt, og det er kanskje grunnen til denne funksjonen ikke er fremhevet på den offisielle nyhetslisten fra Microsoft.

Håndskriftsgjenkjenningen går ut på at du kan skrive håndskrevne notiser på en håndholdt enhet, for eksempel en PocketPC, og overføre denne til en Office XP-applikasjon. Du kan også skrive direkte inn i et Word-dokument, og beholde håndskriften eller konvertere den til tekst.

Autokorrektur bare én gang

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Alle som kjenner autokorrektur-funksjonen til Microsoft har sikkert opplevd at ord du ikke ønsker skal rettes likevel blir rettet. I Office XP holder det å endre ordet tilbake til din versjon én gang, så vil Office huske at ordet ikke skal ”rettes” neste gang du skriver det. Dermed unngår du frustrasjoner og ekstraarbeid.

Innebygd skanne- og digitalkamerafunksjon

Du kan nå skanne dokumenter og bilder direkte inn i Office-applikasjonen du arbeider med. Dokumenter kan skannes og konverteres til tekst (OCR) i Word. Du kan også hente data fra andre Twain-kompatible enheter, for eksempel bilder fra digitalkameraet ditt.

Bildekomprimering

Du har sikkert opplevd at dokumentene dine fort blir noen megabytes dersom du har mange bilder og illustrasjoner i dem. I Office XP kan du komprimere bildene dine slik at de tar mindre plass. Dette gjøres fra Bilde-verktøylinjen, og du kan velge mellom flere forhåndsinnstillinger (optimalisere for web, utskrift osv). Spesielt nyttig dersom du skal sende dokumentet via epost eller lagre på disketter.

Forbedret hjelpesystem

Office-hjelperen er som sagt historie. Nå får du en mer diskré klikkbar ”Ask a Question”-lenke øverst i høyre hjørne i hver applikasjon. Klikker du på den, kan du taste inn spørsmålet i klartekst, og Microsoft lover at resultatene skal bli mer relevante enn hva som var tilfelle i tidligere versjoner.

Les mer ...