Objektiver og lysstyrke

Når du har kjøpt speilreflekskamera har du større muligheter til å tilpasse det ditt behov. Freddy sliter med mørke bilder innendørs.

Hei.
Jeg har et Canon eos 300d med en standard 18-55 f3,5 linse.

Det fungerer kjempebra til vanlige bilder, men jeg ønsker å benytte kameraet til å ta bilder på sportsarrangement (først og fremst dansekonkurranser) og da blir bildene alt for mørke.
For at bildene skal bliskarpe må jeg ha lukkerhastigheten på mellom 1/250 og 1/320. Jeg har har ISO på 400, men jeg sliter med mye støy og lite lys. Høyere ISO gir bedre lys, men altfor mye støy.

Når jeg benytter meg av zoom så blir bildene enda mørkere.

Jeg har sjekket rundt på nettet for å se etter en passe linse, men er svært usikker på hva jeg bør ha og hvor mye penger jeg er nødt til å legge i det.

Jeg lurer derfor på om du kan komme med en anbefalning.

Takknemlig for svar.

God påske

Mvh
Freddy

Fotodoktoren svarer:

Hei Freddy!

På full tele har standardobjektivet en maksimal blenderåpning på f/5.6, og da kan bildene fort bli mørke, spesielt når det dreier seg om innendørsfotografi som du nevner – hadde du vært på en fotballkamp i juni hadde det sannsynligvis ikke vært så stort problem.

Det du derfor trenger er et mer lyssterkt objektiv. Dersom du for eksempel hadde kjøpt et objektiv med maksimal blenderåpning på f/2.8, ville du i forhold til f/5.6 ha firedoblet lystilgangen. Det betyr at du igjen kan bruke en lukkertid som er fire ganger raskere, en følsomhet som er fire ganger mindre eller en kombinasjon; for eksempel halve lukkertiden og ISO 200 i ditt tilfelle.

Det som setter begrensningen er selvsagt hvor mye penger du ønsker å bruke på et objektiv, hvor tungt objektiv du har lyst til å drasse med deg, hvilke behov du har for bildestabilisator etc. – som regel er det f-tallet som har størst innvirkning på hvor dyrt et objektiv er. For eksempel har Canon et 24-70mm med f/2.8 over hele zoomomådet, eller et 70-200mm som vil tillate deg å sitte lenger unna. Ofrer du zoomegenskapene og går for ett med fast brennvidde, får du som regel også større blenderåpninger – for eksempel har Canon et 85mm med f/1.2, men det koster deretter.

Det finnes også andre produsenter enn Canon, som lager billigere objektiver kompatible med ditt kamera, for eksempel Sigma eller Tamron. Ta en titt hos for eksempel fotovideo for å se priseksempler her: http://fotovideo.no/aspx/produkter.aspx?t=771&g0=0&g1=23. Husk også at du etter kjøpsloven har 14 dagers angrefrist når du handler på nettet, så så lenge du behandler det pent, kan du returnere det etter en testsesjon - det er en ganske billig måte å finne et objektiv som tilfredsstiller dine krav på.


Hvis prisene blir noe høye for deg (lyssterke objektiver koster som regel en god håndfull tusenlapper), er det også mulig å kjøpe brukt – hos foto.no har de et eget bruktmarked der det ofte går an å finne pent brukte objektiver langt billigere enn i butikken. Som regel har de vært eid av entusiaster som har behandlet dem pent og bestemt seg for å oppgradere til noe som er enda et hakk bedre, og det går som regel an å prute litt på prisen.

hilsen
Fotodoktoren

Lurer du på noe?