Dette mosaikkbildet er laget av avisforsider og er 200 megapiksler stort. Foto: Eirik H. Urke
Dette mosaikkbildet er laget av avisforsider og er 200 megapiksler stort. Foto: Eirik H. UrkeVis mer

Obamas innsettelse på nettet

Fikk du med deg alle godbitene?

Det var ikke bare Washington som var "crowded" på tirsdag da Obama ble satt inn som USAs 44. president.

Også på nettet skjedde det en hel del, og i etterkant er det også laget en haug av interessante vinklinger på akkurat denne hendelsen.

Her er noen av godbitene:

Urkes 200-megapikselbilde

Dagbladet-journalist Eirik H. Urke (@urke) fikk en glimrende idé torsdag kveld. Han satte sammen en haug av avisforsider til et gigantisk mosaikkbilde av president Obama. Resultatet ble ikke mindre enn 200 megapiksler og kan nytes på denne siden.

1440 megapiksler!

Vi fant imidlertid et bilde som var større, og det var dette bildet fra innsettelsesseremonien. Bildet er ikke mindre enn 1474 megapiksler. Zoom ut og inn - kanskje ser du noen kjente?

Microsoft Photosynth

Vi har tidligere skrevet om Photosynth, som er Microsofts teknologi for å sy sammen en haug av bilder til en tredimensjonal modell. Denne teknologien ble selvsagt flittig brukt i forbindelse med innsettelsen, og flere av resultatene finner du her: http://photosynth.net/inauguration.aspx

Du kan klikke på markørene i kartet for å se de ulike synthene, og så kan du se dem i fullskjerm og navigere rundt.

Obamas innsettelse på nettet


Bostons fantastiske store bilder

Avisa Boston Globe har en egen seksjon kalt Big picture, der de viser frem store, flotte bilder fra mange hendelser rundt om i verden. Selvsagt er det et eget galleri knyttet til innsettelsen og det finner du på denne siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du ikke har besøkt Big picture før, anbefaler vi varmt å ta en titt på andre hendelser også, for eksempel fra Gaza, året 2008 i tre deler, eller bildene fra sommerens OL i Beijing.

De beste bildesettene på Flickr

Fra verdensrommet

Popular Science har tatt bilde over Washington fra en satelitt. To millioner mennesker ser ut som maur.

De mest brukte ordene

Obamas innsettelse på nettet


Hva var det egentlig Obamas tale handlet om? Via nettjenesten Wordle har ReadWriteWeb kartlagt nøkkelordene (bildet over) og sammelignet dem med tidligere presidenters insettelsestaler.

Se Twitter eksplodere!

Alle sosiale nettverk har en tendens til å ta fullstendig av rundt store hendelser, og innsettelsen av Obama var intet unntak. Flowingdata har en video som viser Twitteraktiviteten rundt om i verden de siste par døgnene i forkant av innsettelsen - sjekk hvordan det plutselig tar fullstendig av! Alle prikkene på kartet er twitter-meldinger som inneholder ordet inauguration og et annet, positivt ladd ord.

Twitter - nettets nye superhit!

CNN/Facebook

CNN satset for fullt på nettet i år, og i samarbeid med Facebook streamet de talen til millioner av brukere. Her er nøkkeltallene (kilde: Mashable):

- CNN leverte 1,3 millioner videostrømmer samtidig, og over 21,3 millioner videostrømmer totalt. Nettstedet hadde mer enn 136 milloner sidevisninger den aktuelle dagen.
- Facebook hadde 4.000 statusoppdateringer i minuttet mens talen pågikk, og 8.500 oppdateringer det første minuttet. Totalt var det over 200.000 oppdateringer i løpet av sendingen.

Nye nettsider

Nettstedet whitehouse.gov fikk selvsagt nye nettsider med ny president, og i den forbindelsen var det mange som la merke til den nye robots.txt-fila, som nettsider bruker for å holde søkemotorene unna. Her er en sammeligning av den nye og den gamle.

Les også: De 25 beste nettjenestene

Holder han det han lover?

PolitiFact har laget en oversikt over rundt 500 Obama-lovnader gjennom valgkampen, og vil oppdatere på denne siden så snart de er oppfylt.

Obamas innsettelse på nettet


Ditt Obama-bilde

Husker du forsiden på Time Magazine da Obama var avbildet? Nå kan du lage din egen variant av bildet, enten av deg selv eller av andre: http://obamiconme.pastemagazine.com/.

Les også: Ditt ansikt - mange muligheter

Har du funnet noen flere godbiter? Del dem med DinSides lesere i debatten under.