Nytt virus sletter hele PCer

Antivirus-selskapet Symantec advarer nå databrukere mot et nytt virus, som baserer seg på det beryktede kjærlighetsviruset som ødela for milliarder av kroner for noen uker siden. Dette nye viruset er imidlertid mye mer destruktivt.

Hittil har det nye viruset blitt rapportert på en håndfull steder i Europa, Israel og USA. Men det betyr ikke at programmet ikke kan spre seg like raskt som ”Love”-viruset, siden fremgangsmåten er like effektiv. Blir din maskin infisert, sendes viruset automatisk ut til hele din adresseliste i Outlook, med tittel ”FW:” og navnet til en tilfeldig valgt fil fra din egen harddisk.

Innholdet i eposten er en .vbs-fil, som også bærer navnet til denne tilfeldige filen fra din datamaskin. Med andre ord: Blir du infisert, finner programmet en fil på din PC (for eksempel ”sommerplaner.doc”), alle dine kontakter får en epost med tittel ”FW: sommerplaner.doc” og eposten inneholder en fil som heter ”sommerplaner.doc.vbs”.

Utrydder alt innhold

Mottar du en slik epost og åpner vedlegget, er du i praksis fortapt. Viruset sletter alle filer på din PC, inkludert operativsystemet. Dette betyr at hvis du er uheldig, må du gjenoppbygge hele datamaskinen din... Men, merk deg, dette er altså kun hvis du åpner vedlegget. Hvis du sletter eposten uten å åpne vedlegget, så er ingen skade skjedd – akkurat som med ”Love”-viruset.

Viruset har også en del andre egenskaper som gjør den vanskelig å oppdage. I tillegg til at det bruker navnet til en tilfeldig valgt fil, inkluderer viruset også en tilfeldig tekst i selve .vbs-filen. Det kan forvirre antivirus-programmene.

Symantec jobber nå med problemet, og Microsoft lover å fikse Outlook-programvaren slik at virus av denne typen blir gjenkjent og tilintetgjort.

Antivirus-firmaene advarer at selv om viruset hittil kun har infisert noen få bedrifter, kan det fort spre seg over hele verden. Samtidig vil de ikke skremme brukerne, for det er like stor sannsynlighet for at viruset aldri sprer seg i noe stort omfang.

Så nå er det egentlig bare å vente og passe seg for ukjente .vbs-filer – som du altså ikke bør åpne! (Sjekk ev. først med avsenderen om han eller hun har sendt deg et slikt vedlegg med hensikt).