Foto: Oliver/Erik
Foto: Oliver/ErikVis mer

Nytt virus sletter BIOS

W95.CIH-viruset er det første kjente virus som kan ødelegge BIOSen i PCen din. Hvis du er riktig uheldig, kan du være nødt til å bytte hovedkort etter et slikt virusangrep.

BIOS står for Basic Input/Output System og er et knippe programrutiner som utfører de mest grunnleggende operasjonene på PCen din. BIOSen er installert på en egen brikke, og inneholder bl.a. rutinene for å starte opp PCen og lese inn operativsystemet.

LES OGSÅ:

Alle nyere PCer har i dag en såkalt FlashBIOS. Det gjør det mulig å oppgradere BIOSen på en enkel måte. Dessverre medfører slike forbedringer også nye muligheter for virusskaperne. Viruset W95.CIH ble første gang oppdaget i sommer og smitter ved å henge seg på 32-bits EXE-filer i Windows 95 og 98. Viruset vil ikke fungere under Windows NT.

W95.CIH-viruset finnes i fem varianter. Den mest vanlige varianten slår til den 26. hver måned. Andre varianter slår bare til bestemte måneder. Når viruset slår til, prøver det å overskrive BIOSen på PCen. Viruset smitter ikke FlashBIOSen slik noen tror, men ødelegger "bare" innholdet.

Bare noen hovedkort er utsatt

Heldigvis klarer ikke viruset å ødelegge BIOSen til alle typer hovedkort. Det er først og fremst hovedkort med Intel 430TX-brikkesettet som er utsatt. Hovedkort med en egen koblingsbøyle (eng. jumper) som skrivebeskytter BIOSen er også sikret. Sørg for at denne bøylen er plassert korrekt hvis du har et slikt hovedkort! Originale Intel hovedkort med iFlash-logoen som hindrer annen BIOS-kode enn Intels egen å bli lastet, er også sikre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis skaden har skjedd

Når BIOSen er overskrevet, er hovedkortet fullstendig dødt. Det vil ikke lenger være i stand til å starte overhodet. Heldigvis har mange hovedkort en funksjon for å gjenopprette BIOSen. Den er ment som angremulighet hvis en BIOS-oppgradering har gått galt.

Bruk av denne funksjonen krever likevel en forberedt diskett eller en identisk PC hvor du kan lage disketten. Hovedkort uten denne funksjonen må sendes til service eller byttes. Du kan lese mer om oppgradering av BIOS i en egen artikkel.

Selv om viruset ikke klarer å slette BIOSen din, vil det uansett overskrive de 14 første sektorene på harddisken. Det vil den klare på alle PCer. Likevel kan det være på sin plass å nevne at det i dag er makrovirus (særlig i Word- og Excel-dokumenter) som er desidert mest utbredt og dermed utgjør den største trusselen.

Trygg med antivirusprogramvare

Antivirusprogramvare fra Norman Data Defense Systems, Dr. Solomon og Symantec er alle i stand til å detektere og fjerne dette viruset, forutsatt at programmet er oppdatert.