Mandag viste Compaq en prototype av sin Internett-maskin, som skal selges med operativsystemet BeIA.
Mandag viste Compaq en prototype av sin Internett-maskin, som skal selges med operativsystemet BeIA.Vis mer

Nytt operativsystem for Internett-maskiner

Trenden er klar: Maskiner og tjenester skal kunne gi deg Internett og eposttilgang når som helst og hvor som helst. Nå kommer også et nytt operativsystem på markedet, BeIA, som er spesiallaget for ”Internett-maskiner”.

Det er selskapet Be som står bake det nye operativsystemet BeIA, tidligere med kodenavnet Stinger, som er spesiallaget for Internett-maskiner (eng. Internet appliances).

Tidligere satset Be på operativsystemer for ”vanlige” PCer, og vi har skrevet en artikkel om BeOS versjon 5. Men nå satser selskapet på nyere markeder hvor konkurrentene muligens ikke har fått like godt fotfeste som Windows har i OS-markedet for ”vanlige” PCer.

Lett tilgang til Internett

Be ser for seg en fremtid hvor alle ønsker å benytte Internett eller sjekke epost med letthet til enhver tid. Derfor har de valgt å satse på operativsystemet BeIA, som ble gjort tilgjengelig for utstyrsprodusenter i går.

BeIA vil sikte seg inn på lavkostnadsmaskiner til Internett-bruk, slik som flate maskiner på skriveblokkstørrelse (eng. Web tablet eller personal computing tablet, PCT). Vi har tidligere skrevet om en lignende type maskin, Qbe, som ble lansert i høst og uavhengig av Be sin satsing. I tillegg vil selskapet også satse på maskiner til underholdningsbruk, som enkelt kan laste ned video og audio fra Internett.

En av fordelene med BeIA, er at operativsystemet mestrer rikt multimedia-innhold. I tillegg er operativsystemet designet på en måte som gjør at det kan tilpasses bruk i en rekke type maskiner, sier Jean-Louis Gassée, toppsjef i Be, til amerikanske PC World.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BeIA kan bl.a. benyttes i trådløse nettverk i hjemmet, slik at flere maskiner kan dele på audio- og videosignaler eller annet innhold. I tillegg skal BeIA kunne fungere med datamaskiner i bilen, PDAer (personal digital assistent) osv.

Opera er med

Nå som Be legger om kursen inn på OS-markedet for Internett-maskiner, har de inngått avtaler med flere selskaper som Compaq, Sun, National Semiconductor, RealNetworks, Qubit og norske Opera Software.

Opera blir den utvalgte nettleseren både i BeIA og BeOS. Selskapene forventer å levere den første programvaren sammen i løpet av første kvartal av 2000. I følge Be, skal Opera fungere som brukergrensesnitt for BeIA.

I tillegg til Opera som nettleser, støtter BeIA bl.a. også MP3 og RealNetworks’ RealSystem G2.

Compaq med Internett-maskin

Compaq følger utviklingen med en ny maskin som også er spesiallaget for Internett-bruk. En prototype av maskinen ble også vist mandag, i følge amerikanske PC World. I følge en Compaq-talsmann skal denne maskinen komme på markedet (i USA) sent denne våren eller tidlig på sommeren.

Qubit og Hitachi har også planer om Internett-maskiner som benytter BeIA.