Nytt og nyttig i Gmail

Googles eposttjeneste blir stadig mer funksjonsrik.

Stadig flere har begynt å bruke Googles Gmail som foretrukken eposttjeneste. Gmail gir deg en god håndfull gigabyte med lagringsplass og har lenge hatt finesser som trådet visning, integrert chat (Google Talk), et svært godt søk og et enkelt og funksjonelt ytre.

For halvannet år siden åpnet Gmail Labs; Googles eksperimentelle lekeplass for nye funksjoner. Siden den gang har lab-prosjektene blitt stadig flere. I denne artikkelen skal vi se på noen av de nye funksjonene.

Litt nyttig informasjon først - Labs-funksjonene finner du under "Labs"-flippen når du trykker på "settings" (eller et lite grønt reagensglass øverst i bildet). Hvis du ikke finner denne flippen, kan det være fordi du har valgt norsk som språk. Dette kan du bytte tilbake til engelsk fra settings=>general. For å aktivere de ulike funksjonene velger du "enable" på hver enkelt og trykker på "save changes" når du har gjort ditt valg.

Oppdatert: Du kan endre tilbake til norsk igjen når du har aktivert labs-utvidelsene. Takk til en av DinSides lesere!

Bruk Gmail uten nettilgang

Gmail Offline er en av de nyeste labs-prosjektene, og som navnet antyder, gir det deg muligheten til å bruke Gmail uten at du har nettilgang. Når du har aktivert Gmail Offline får du et lite ikon øverst i bildet som du kan trykke på for å laste ned all epost. Alt du så foretar deg, enten det er å svare, slette, stjerne, vidersende, legge til etiketter (labels) etc. blir så lastet opp umiddelbart når du får nettilgang igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er en illustrerende video:


(Bruke Gmail uten nettilgang kan du for så vidt også gjøre dersom du velger å POPpe epostene til et lokalt epostprogram. Det kan du lese om her: Gmail i vanlig epostprogram?

Tasks

Nylig fikk Google også endelig på plass såkalte tasks, eller TODO-lister som det kalles på...eh...godt norsk. Dette er praktisk når du vil sette opp en liste med gjøremål, og du kan også opprette kategorier (f.eks. "hjemme", "på jobb", "bryllup" osv) og legge oppgavene på egnet plass. Når du er ferdig, huker du dem av.

Tasks er også integrert mot resten av Gmail. Får du en epost du vil følge opp, kan du gjøre den til en oppgave fra "more actions"-menyen, eller trykke shift-T om du har aktivert keyboard shortcuts, som du gjør fra settings=>general-menyen.

Nå kan du kaste post-it-blokka

Et ekstra tips dersom du har iPhone: du kan gå til http://gmail.google.com/tasks for å få tilgang til oppgavene dine, og hvis du er ekstra lur, trykker du på pluss-ikonet og velger "legg til på hjem-skjerm". Da blir det automagisk til en "applikasjon".

For den late

Labs-prosjektet "Canned responses" er ypperlig for deg som har en tendens til å svare likt på ganske mange eposter. Kanskje har du lagt ut noe på Finn.no som du har solgt, og for å si i fra til alle som sender deg en epost, kan du lage en "Hei, beklager men denne er allerede solgt!" som bare er et musklikk unna når du skal svare de 17 som var for seint ute.

La oss vise deg med en liten screencast:


Synes du dette var nyttig, vil du garantert like Texter.

Du reagerte kanskje på at Gmail så så fancy ut? Under flippen "themes" kan du velge ulike temaer, så er det sagt også.

Muligens la du også merke til at innboksen min så litt "utvidet" ut. Det tar oss til neste punkt:

Flere innbokser

Dette er det nyeste Labs-prosjektet og blant de mest nyttige. Ved å aktivere "multiple inboxes" (fortsatt via Labs-flippen) kan du endre visningen slik at du får flere innboksvarianter. Etter å ha aktivert det, går du til settings=>multiple inboxes, og der kan du angi et søk. Søkeresultatet vises så i et eget panel på forsiden.

Du kan f.eks. angi "is:starred" for eposter du har stjernet, "from:komplett OR from:mpx OR from:PS.no" for å få alle ukens tilbud sortert i en boks osv. For flere muligheter kan du ta en titt på artikkelen Slik får du mest ut av Gmail.

Det finnes flere lab-funksjoner du kan teste ut, blant annet Mail Goggles, som kan være kjekt å aktivere før du skal på byen i kveld.