Nytt musikktastatur med USB

For de som driver med egne musikkprosjekter dukker det opp stadig nye enheter. Roland, som var en av MIDI-pionerene, satser nå i stor grad på USB-utstyr for hjemmestudioet. Vi har testet et nytt USB-keyboard, antagelig det første på markedet.

Roland har nettopp lansert flere nye enheter med USB-tilkobling. Tidligere har denne type produkter enten vært for intern montering eller for tilkobling til lydkort eller spesialkort med MIDI.

USB er først og fremst utviklet for å være praktisk for brukeren. Ytelsen var det ikke lagt så stor vekt på i den første utgaven av standarden, men allerede til høsten kommer det en gigantisk oppgradering, når USB 2 kommer på banen. Vi snakker om hele 40 ganger raskere overføring.

PC-300 keyboard

Dette keyboardet er et rent musikk-tastatur, det har ingen lydutgang og inneholder ingen kretser som lager lydsignaler. Det er først og fremst beregnet på å brukes sammen med en datamaskin, (det har drivere både for Mac og PC), men kan også brukes sammen med lydmoduler og annet musikkutstyr i andre sammenhenger.

PC-300 har 49 anslagsfølsomme tangenter og har flere kontrollmuligheter for å styre MIDI-lydparametre. Disse velges ved å trykke og holde en knapp mens du trykker på en tangent. Da kan du for eksempel skifte lyd, velge ny funksjon for kontrollspaken som volumkontroll, panorering, effektmengde osv. Veldig praktisk og en rimelig løsning.

Alle disse ekstrafunksjonene er lett tilgjengelige, og alle står trykt på panelet over den aktuelle tangenten. Nærmest som en bruksanvisning på utsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt musikktastatur med USB

Tilkobling

Alle kontakter sitter på baksiden og du finner en kontakt for hold-pedal (som fungerer som på et piano), en MIDI-utgang, en USB-kontakt og en inngang for strømforsyning.

MIDI-utgangen styres av en bryter som velger om signalet skal komme direkte fra keyboardet eller fra datamaskinen. Hvis du bruker det koblet til en PC, kan du sende MIDI fra musikkprogrammet som kjører på PCen ut av denne kontakten. Dermed kan du også bruke en ekstern lydmodul i tillegg, og ikke nødvendigvis være avhengig av MIDI-lydene på lydkortet.

Strømforsyningen er bare nødvendig når du bruker keyboardet alene, sammen med lydmoduler. Kobler du det til USB får det også strøm fra denne forbindelsen.

Innstallasjon

Det følger med en omfattende installasjonsveiledning på seks språk for både PC og Mac. Det er viktig å følge denne til punkt og prikke, viste det seg.

Ved de første forsøkene, uten å se i veiledningen, fikk vi ikke installert driveren skikkelig verken på den vanlige testPCen eller på den bærbare PCen. Når vi kjørte på en helt jomfruelig installasjon av Windows 98 SE, og fulgte veiledningen til punkt og prikke, fungerte det derimot helt utmerket.

Det viser tydelig at USB ikke på noen måte er idiotsikkert og ekte plug&play. Dette skyldes at Windows ikke alltid er i stand til å detektere hva slags enheter som blir koblet til, og så styre installasjonsprosessen selv.

Hvis du for eksempel trenger flere USB-porter og kobler til en HUB, må du installere alle enhetene på nytt igjen! Dette er jo helt latterlig, men det føyer seg inn i rekken av "egenskaper" hos verdens mest utbredte operativsystem.

Roland kan ikke lastes for dette.

I bruk

Roland lager noen av de beste keyboardene, rent spilleteknisk. De er støysvake og har en godt avdempet respons. Andre, billige keyboards skrangler og "bånner" med tydelige "klonk" når du spiller hardt. Dette slipper du å ergre deg over her.

Betjeningen er praktisk, med egne knapper for transponering opp og ned. Spaken fungerer fint både til å bende tonehøyden og til å slå på vibrato/modulasjon når du dytter den fremover. I tillegg er det en spak som kan styre et fritt valgt kontrollparameter.

Sammen med keyboardet kommer også Emagic Logic Fun, som er et enkelt gratisprogram som byr på kombinasjonen sequencing og lydopptak/redigering med effekter. Det er en smakebit på Logic Audio som finnes i flere utgaver for forskjellig typer bruk, fra hjemmestudio til proffnivå.

Trenger du et lite musikktastatur til hjemmestudioet er dette helt glimrende. Vi er ikke sikre på om vi kommer til å levere det fra oss.

Veiledende pris er kroner 2 290.- (inkl mva), og de aller fleste musikkhandlere selger Roland-utstyr.

Distributør er Roland Scandinavia AS Tlf. 22 73 00 74