Nytt medietastatur fra Microsoft

StuePC krever tastatur og mus med spesielle egenskaper. Vi har testet Microsofts nyeste utgave.

Når stuePCen er vel på plass støter du gjerne på et lite problem som er spesielt for denne type PC-bruk. Vanligvis er det fritt fram ved valg av tastatur og mus, men avstand og plassering av bruker og stuePC gjør at verken de med ledninger eller de fleste av de trådløse kan brukes.

Ledningene som sitter på tastatur og mus er alt for korte, og skjøteledninger vil man ikke ha i sofaen.

De trådløse har sjelden tilstrekkelig rekkevidde, og man må plassere mottakeren på et synlig sted, kanskje til og med på stuebordet med lang USB-skjøtekabel bort til PCen.

Microsoft har lenge hatt et infrarødt medietastatur med det klingende navnet Microsoft Remote Keyboard for Windows XP Media Center Edition som har fungert ok, men det krever fri sikt mellom tastaturet og mottakeren.

Den eneste teknikken som har lang nok rekkevidde og ikke krever at du må sikte deg inn for å få kontakt er Bluetooth. Til gjengjeld byr den på andre problemer, mange opplever at forbindelsen bare blir borte eller ikke er der når du starter PCen. Da må man inn i Bluetooth-konfigurasjonen og sette opp forbindelsen igjen, noe som er irriterende for mange.

Vi har testet et par stuePC-vennlige tastaturer tidligere, i den stilige diNovo-serien fra Logitech. Testene finner du her og her. Begge disse har etter vår erfaring i redaksjonen vist seg å falle ut i blant over lang tids bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Microsoft sluppet en ny tastatur/mus løsning basert på Bluetooth: Wireless Entertainment Desktop 7000. Vi har testet.

Nytt medietastatur fra Microsoft


Installasjon

Nytt medietastatur fra Microsoft


Settet består av selve tastaturet som drives av 4 AA-batterier, musen som drives av ett enkelt oppladbart batteri, ladeplate til musen, strømforsyning til denne og en liten USB Bluetooth-dongle. Programvare på CD ligger også i pakken.

Vi installerte på vår selvbygde stuePC med Vista Ultimate.

Vi hadde ladet musen, satt i batteriene i tastaturet og slått på begge deler med bryterne på undersiden. Vi plugget så inn den lille Bluetooth-dongelen i en USB-port bak på PCen. Vista installerte programvare automatisk og etter noen sekunder virket både tastatur og mus. Ingen Bluetooth-konfigurering var nødvendig, det bare virket.

Vi insallerte likevel programvaren, som lar deg konfigurere spesialknappene på tastatur og mus.

Tastaturet har ingen tallseksjon, til gjengjeld er det en del spesialtaster for Vista og mediebruk. Det er også et utvalg taster som kan tilknyttes funksjoner du velger selv.

Nytt medietastatur fra Microsoft


Tilsvarende er det for musen, de 4 knappene kan du knytte til forskjellige funksjoner etter behov.

Nytt medietastatur fra Microsoft


I bruk

I sofa-avstand fungerer både tastatur og mus helt utmerket, vi snakker da om 3-4 meters avstand. Da var Bluetooth-dongelen plassert bak PCen under metallplaten, inn mot veggen.

Nytt medietastatur fra Microsoft


Gikk vi lenger ut i stua, eller opp på hemsen hvor man ser ned i stua var det verre. Da forsvant kontakten og vi måtte trykke på kontakt-knappen på dongelen og holde knappene under mus og tastatur for å gjenopprette kontakten. Så var det litt venting på at Bluetooth skulle kofigureres før alt var på plass igjen.

Men vi vil uansett si at rekkevidden var godkjent. Bruker du en skjøteledning slik at dongelen kommer fram i dagen, kan rekkevidden bli bedre.

Forøvrig likte vi plasseringen og funksjonaliteten hos de medie-relaterte tastene, også peke"platen" som også kan være piltaster med OK i midten fungerte overraskende bra. Langt bedre enn revisor-tuppen på det forrige medietastaturet.

Nytt medietastatur fra Microsoft


Det som var mer tvilsomt er opplegget med den øverste tasteraden som kan ha forskjellig funksjonalitet avhengig av hvilke andre taster som trykkes. Dette fant vi ingen forklaring på, verken i de få papirene som fulgte med eller i hjelpetekstene. Dette burde stå klart og tydelig på et lett tilgjengelig sted, nå blir det en gjettelek...

Konklusjon

Wireless Entertainment Desktop 7000 er et stilig og funksjonelt tastatur. Til medierelaterte oppgaver og sofabruk er det utmerket. Til annet bruk er det verre, men dette hører under pose+sekk som man ikke kan få i.

Prisen ligger på i underkant av 1200 kroner og det skal være i butikkene i løpet av april. (Til høsten kommer det forresten en utgave av denne løsningen med ladestasjon også for en variant av tastaturet, som har fått bakgrunnsbelysning!).